O serie de analiști din armată cred că tânărul, în vârstă de 25 de ani, este noul lider al grupului de mercnenari fondat de tatăl său, relatează The Telegraph.

Potrivit unor informații, fiul lui Evgheni Prigojin a preluat comanda Grupului Wagner, după cum afirmă o marcantă organizație, citând un credibil portal de pe Telegram, legat de Wagner.

Pavel Prigojin, în vârstă de 25 de ani, negociază cu Gărzile Naționale Ruse – Rosgvardia – în vederea reimplicării Grupului Wagner în luptele din Ucraina, după cum afirmă Institutul pentru Studii de Război (ISW).

Principalii combatați din Grupul Wagner sunt răspândiți în mai multe țări – Belarus, Republica Centrafricană, Libia și Mali – or, după moartea lui Evgheni Prigojin, acolo nu s-a mai semnalat clar niciun lider.

Evenimentul survine după ce o serie de oameni din Grupul Wagner au reacționat negativ la atitudinea lui Vladimir Putin față de comandantul Grupului Wagner și la cea a lui Andrei Troșev, actual angajat al Ministerului Apărării.

Potrivit celor de la ISW, asta ar demonstra că „unii oameni din cadrul grupului Wagner se arată interesați să se reunească în jurul unei alternative legate de Prigojin și nu în jurul celei propuse de Kremlin și de Troșev, de la Ministerul Apărării”.

Se pare că fiul lui Evgheni Prigojin a preluat „comanda” Grupului Wagner, iar acum negociază cu Moscova reimplicarea oamenilor săi în războiul din Ucraina, după cum afirmă o serie de analiști din sectorul militar.

După decesul lui Prigojin, survenit în luna august în urma prăbușirii unui avion după revolta eșuată menită să înlăture conducerea Ministerului Apărării după o serie de eșecuri semnalate pe câmpul de luptă, grupul nu a mai avut niciun lider clar.

Presupusa apariție a lui Pavel Prigojin în calitate de nou șef al grupului survine după ce, săptămâna trecută, o serie de oameni din grup au reacționat negativ la opțiunea propusă de Kremlin legată de numirea unuia dintre foștii săi comandanți, afirmă cei de la ISW.

Putin îl însărcinase pe Andrei Troșev, poreclit Sedoi (Căruntul) să conducă grupul voluntarilor din Ucraina. Kremlinul afirmă că, acum, el lucrează la Ministerul rus al Apărării.

Potrivit celor de la ISW, presupusele evenimente legate de Pavel Prigojin dau de înțeles că o serie de membri ai grupului Wagner se arată interesați să se lege de un șef legat de („bătrânul”) Prigojin, și nu de Kremlin.

Potrivit unei surse rusești citate de ISW, tânărul Prigojin nu acționaează independent, ci este influențat de Mihail Vatanin, șeful serviciului de securitate al Grupului Wagner.

Dar surse importante din Wagner afirmă că membrii grupului nu vor fi silitți să semneze contracte cu Ministerul al Apărării, iar gruparea de mercenari își va păstra numele, siglele, ideologia și ceilalți comandați, susține ISW.

”Luptătorii se întorc în Ucraina”

La sfârșitul săptămânii, o altă sursă pro-Wagner a pretins că Moscova s-a gândit să permită unora dintre membrii grupului să intre în Ministerul Apărării, ca grupare separată.

Săptpmâna trecută, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că sute de luptători din cadrul gherilelor Wagner s-au întors în estul Ucrainei după ce se retrăseseră din țară în luna mai, după cucerirea orșului Bahmut.

Serhii Cerevatii, purtător de cuvânt al trupelor ucrainene din est, a declarat că mercenarii sunt răspândiți prin diverse locuri, nu mai fac parte dintr-o singură unitate, dar nu au vreo importanță semnificativă în război.

Bloggeri ai armatei ruse au afirmat și ei că, în ultimele săptămâni, unii mercenari Wagner s-au întors în Ucraina.

sursa: Rador Radio România