Locuitori din Coreea de Nord au declarat pentru BBC că alimentele sunt atât de puține, încât unii dintre vecinii lor au murit de foame. În acest timp, Phenianul are bani de rachete balistice.

Trei persoane din cel mai izolat stat al lumii au descris cum cerșetorii mor pe străzi, iar în unele piețe nu există cereale.

Potrivit corespondenților BBC, experții spun că aceste mărturii și alte date indică faptul că foametea din Coreea de Nord se află la cel mai grav nivel de după anii 1990. 

Autoritățile au însă alte preocupări.

Două rachete trase de Coreea de Nord au căzut în zona economică exclusivă (ZEE) a Japoniei, un vast spațiu maritim în jurul arhipelagului nipon, a declarat joi o înaltă oficialitate a Ministerului japonez al Apărării, scrie La Libre Belgique.

"Două rachete balistice au căzut în ZEE", a spus în fața jurnaliștilor Kimi Onoda, secretara parlamentară de pe lângă Ministerul Apărării.

Această zonă se întinde până la 200 de mile nautice (370 km), între apele teritoriale japoneze și apele internaționale.

Prim-ministrul japonez, Fumio Kishida, a precizat că aceste tiruri nu au produs pagube, condamnându-le însă ferm.Aceste tiruri "încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și constituie un act necugetat care agravează provocările (Phenianului, n. red.) împotriva comunității internaționale", a declarat Kishida presei.Japonia "a protestat ferm" pe lângă Coreea de Nord, a adăugat el.

Coreea de Nord face regulat trageri cu rachete în regiune, sistematic condamnate de vecinii săi, Coreea de Sud și Japonia, ambele aliate apropiate ale Statelor Unite.

Trecuseră totuși mai multe luni de când rachete nord-coreene nu au căzut în ZEE japoneză.

În urmă cu două săptămâni, Phenianul a încercat,fără succes, să trimită în spațiu un "satelit de recunoaștere militar", ceea ce a declanșat din greșeală alarme de rachetă la Seul și Okinawa (sud-vestul Japoniei).Consilierul pentru securitate al Casei Albe, Jake Sullivan, a sosit de altfel joi la Tokyo pentru convorbiri cu omologii săi din Japonia, Filipine și Coreea de Sud.

Sursa: RADOR