Într-o declarație jalnică, proprietarul Meta îngenunchează și se roagă pentru noul președinte american și desființează verificarea faptelor, scrie Folha Online (Brazilia) într-un articol semnat de Marcos Augusto Gonçalves.

Într-o declarație jalnică de servilism și oportunism, Mark Zuckerberg a îngenuncheat și s-a rugat pentru Donald Trump, noul președinte și CEO al Statelor Unite, un cunoscut mincinos în serie.

Anunțul schimbării politicii de moderare a conținutului de pe Meta, proprietara Facebook și Instagram, nu părea să aibă o legătură cu convingeri și principii. A fost o capitulare guvernamentală întru apărarea miliardelor sale, ceea ce spune multe despre situația comunicării de masă în vremurile noastre de big techs și de post-adevăruri.

Declarația a amintit de acele videoclipuri înregistrate cu forța de către activiști „pocăiți”, cu o armă în afara ecranului îndreptată spre frunte. Este destul de îngrijorător faptul că bărbatul pocăit a citat un presupus consens de idei în America și că a acceptat cu docilitate lesa lui Trump pentru a lătra cu pitbull blond împotriva lumii, în special a celei occidentale.

În apărarea sa privind dezinformarea, cu manipularea sordidă a unor stereotipuri, celebrul Zuck a considerat că administrația americană este singura apărătoare a libertății de exprimare, în contrast cu Europa reglementării și cu America Latină și „tribunalele sale secrete” care amenință „libertatea de exprimare”.

Merită să ne amintim, SUA au adoptat o lege care interzice TikTok, mențin o închisoare secretă la Guantánamo, Cuba, în afara oricăror reguli democratice, răsfăță dictatura criminală și represivă din Arabia Saudită și au o lungă tradiție de destabilizare a regimurilor alese la urnă. Da, este o democrație puternică, în multe privințe exemplară – dar Trump a atacat-o întotdeauna.

Zuckerberg nu a dat nicio atenție Rusiei și Chinei, poate pentru a nu-l supăra pe „boss”, prietenul lui Putin, și noul susținător, Elon Musk, care are afaceri în gigantul asiatic și nu deschide gura să vorbească despre restricții privind drepturile în acea țară.

Se pot respinge deciziile STF (Tribunalul Suprem Federal – nota traducătorului) în activismul său în creștere, simbolizat de ancheta importantă, dar netransparentă și interminabilă, condusă de Alexandre de Moraes. Chiar aici, excesele sale au fost deja criticate - și aș adăuga îngrijorarea cu privire la modul în care procesul referitor la Marco Civil da Internet (reglementările din legislația braziliană în privința Internetului; n. trad.) avansează.

De acolo până la căderea în discuția mistificatoare, populistă și nocivă a lui Zuckerberg este cale lungă. Trump, de altfel, aduce, după cum știm, acest risc de reluare a polarizării. Chiar și criticii democratici ai lui Lula sau STF pot fi prinși în capcana alinierii cu dreapta trumpistă și cu armata sa fascistă care pretinde că apără libertatea de exprimare.

Pana totală a nuanțelor se anunță de neoprit și așa ne vom tăvăli din nou în mlaștina din care, de fapt, încă nu am ieșit.

Tema reglementării platformelor este complexă, nu avem loc pentru a o discuta aici. Dar merită să amintim că are elementele ei ascunse, mai amenințătoare decât acele fanteziste „tribunale secrete” de care se teme magnatul ce poartă tricoul Meta: algoritmii. Nu este posibil să vorbim despre libertatea deplină de exprimare și despre transparență fără a pune lumină asupra acestor editori digitali. Aș recomanda lectura cărții „The Chaos Machine”, de Max Fisher.

În presa profesionistă există filtre, funcții publice și jurnaliști responsabili de publicații. Compania este solidară în privința condamnărilor justiției. Dar cum putem trage la răspundere algoritmii și „comunitatea” lui Musk și Zuckerberg?

Sursa: Rador Radio România