Cunoscuta publicație americană scrie despre fantoma lui Soros în România, dar și în Ungaria, Slovacia, Polonia. Politicienii dau vina pe Soros pentru orice, inclusiv pe organizarea protestelor anticorupție din România.

Jurnalista Emily Tamkin a mers în mai multe state din estul Europei pentru a documenta curentul anti-Soros care în ultimii ani a devenit un adevărat război al politicienilor împotriva omului care a finanțat mai multe ONG-uri în această parte a lumii.

Foreign Policy a deschis articolul chiar cu ce s-a întâmplat în iarna trecută în București și în România: protestele masive împotriva corupției și acuzațiile politicienilor că acestea ar fi fost regizate de celebrul de-acum George Soros.

Televiziunile ce gravitează în jurul partidului de guvernământ au anunțat chiar că Soros a plătit fiecare adult și copil prezent la proteste, dar chiar ar fi dat bani dacă aceștia ar fi fost însoțiți de câini.

„Protestele de la București, declanșate de dezincriminarea corupției făcută noaptea, au fost cele mai mari pe care țara le-a văzut de la căderea comunismului în 1989. România TV - un canal asociat guvernului, a anunțat că protestatarii au fost plătiți. «Adulții au fost plătiți 100 de lei [24 dolari], copiii au câștigat 50 de lei [12,30 dolari], iar câinii au fost plătiți 30 de lei [7,20 dolari]», a spus postul de televiziune”, scrie jurnalista Emily Tamkin de la Foreign Policy.

Publicația îl citează în articol și pe jurnalistul Andrei Aștefănesei, de la EurActiv.ro.

„Televiziunile pro-guvernamentale mint mereu. La trei fraze spun cinci minciuni. Ți-am spus despre minciuna că Soros a plătit și câinii aduși la proteste? Cu cât aduci mai mulți câini, cu atât obții mai mulți bani”, a povestit, râzând, Aștefănesei.

Foreign Policy a notat și umorul ce a cuprins manifestanții, iar aceștia chiar au venit cu animalele de companie la proteste, iar la gâtul câinilor aveau pancarte cu replici amuzante.

Publicația americană scrie că Soroș a redevenit un Bau Bau în Europa de Est în 2010, când unii lideri au venit la putere după criza financiară.

FP amintește și de Liviu Dragnea, care a preluat cu totul frâiele PSD în 2015.

„Acești lideri au venit la putere la capătul crizei economice globale, când oamenii au început să creadă că Uniunea Europeană nu a fost chiar ceea ce li s-a promis și că poate era chiar o amenințare pentru modul lor de viață. Ei au venit la putere deoarece democrația liberală este acum percepută ca fiind rău. O situație similară se desfășoară în România, unde Dragnea și partidul său de guvernământ dau vina pe problemele țării pe Soros”.

Foreign Policy a încercat să vorbească cu George Soros despre acest curent agresiv pornit împotriva sa ce bântuie Europa de Est. Octogenarul a refuzat să vorbească cu jurnaliștii.

În schimb, Laura Silber, purtătoarea lui de cuvânt, a declarat că Gorge Soros „este un om care ține la principiile și credințele. Iar asta deranjează atunci când lupți împotriva autocrației și corupției”.