Cu 138 de zile înainte de cele mai relevante alegeri dintre toate, în acest an al tuturor evenimentelor electorale, există tendințe contradictorii.

Sondajele naționale dau egalitate totală: în ultimele șase efectuate, două dau egalitate (49/49, NPR/PBS/Marist; 45/45, Daily Kos/Civiqs), două îi acordă un mic avantaj lui Biden (46/ 44, Yahoo 44 /43, Morning Consult), alte două îi oferă lui Trump un mic avantaj (41/39, Reuters/Ipsos; 50/49, CBS News), scrie Diario de Noticias.

Dar, dacă ne uităm la statele decisive, situația este foarte diferită: Trump este în frunte în toate, în unele cazuri semnificativ. Doar în Wisconsin (+0,1%) și Michigan (+0,3%) aceste diferențe par nesemnificative. În Pennsylvania este redusă, dar deja relevantă (+2,3%). În Arizona (+4,6%), Georgia (+4,8%), Nevada (+5,3%) și Carolina de Nord (+5,3%), avansul lui Trump începe să pară greu de inversat.

Ce merge prost în campania lui Biden?

Una dintre explicațiile campaniei Biden pentru ceea ce nu se întâmplă va fi responsabilitatea presei de a se concentra prea mult pe problemele lui Trump, nedezvoltând ceea ce președintele Biden ar putea face bine.

Chiar dacă are un sâmbure de adevăr, este departe de a putea servi drept scuză pentru un posibil eșec în realegerea lui Biden.

TJ Ducklo, consultant senior pentru campania Biden, a răbufnit într-o postare pe X: "Președintele tocmai a vorbit cu aproximativ 1.000 de alegători, majoritatea negri, din Philadelphia despre riscurile enorme în aceste alegeri. @MSNBC @CNN și alții nu au arătat acest lucru. În schimb, mai multă acoperire despre un proces care afectează o singură persoană: Trump. Apoi ei vor întreba: de ce mesajul tău nu este difuzat?"

Ducklo a preferat să vadă în mass-media o prezentare a felului în care ca arăta președinția lui Trump, nu atât folclorul judiciar din jurul fostului președinte: "Procesele lui Donald Trump nu afectează oameni adevărați. Ele îl afectează pe Donald Trump. Politicile sale oribile, draconice și periculoase au impact asupra alegătorilor. Prezentați acest lucru. Nu mai arătați sondaje și procese".

Aliații lui Biden cred că jurnaliștii nu știu cum să se ridice la nivelul momentului. Aceștia ne acuză că preferăm să vorbim despre cursele de cai (procesele lui Trump), ignorând pericolul real al apariției fascismului în America.

Încă o dată: a rămâne blocat în această plângere nu va rezolva nimic. Schimbarea în tabăra lui Biden trebuie să vină din altă parte.

Kate Bedingfield, strateg de comunicare în campania lui Biden din 2020, primul său director de comunicare la Casa Albă înainte de a părăsi funcția anul trecut, admite că "Biden poate și trebuie să fie criticat atunci când este justificat". Dar atrage atenția asupra echivalenței false pe care o identifică adesea în acoperirea celor două campanii: "Văd adesea erori punctuale ale lui Biden care sunt prezentate cu aceeași intensitate ca, de exemplu, o declarație a lui Trump despre cum ar submina Constituția. Aceste două lucruri nu sunt comparabile și nu cred că este o declarație partizană să spun asta".

Ceva se schimbă în Florida

Nu totul este rău în perspectivele lui Biden împotriva lui Trump pentru luna noiembrie.

Florida - care, împreună cu Ohio și Iowa, a încetat să mai fie inclusă în "statele nehotărâte" începând din 2020, atât de solid a fost avantajul republican în aceste trei state - pare să revină în tabăra statelor competitive.

În 2020, Trump l-a învins pe Biden în "sunshine state" cu 370 de mii de voturi (51/48). Dar Ron de Santis a fost reales guvernator în 2022 cu un incredibil 20% (59/39) față de candidatul democrat Charlie Christ (în mod straniu, un fost republican) la o diferență de un milion și jumătate de voturi.

Chiar și democrații păreau să fi renunțat la Florida ca posibilă cale către o victorie Biden în luna noiembrie. Se pare că în ultimele sondaje efectuate există semne potrivit cărora situația s-ar putea să nu fie chiar așa.

În 2000, Florida a fost centrul disputei vot cu vot dintre Bush fiul și Al Gore. Patru ani mai târziu, Bush l-a învins în mod clar pe Kerry în acest stat. Obama, în 2008 și apoi în 2012, a câștigat cu mici diferențe în Florida: cu 180 de mii de voturi mai mult decât senatorul McCain, cu doar 70 de mii mai mult decât guvernatorul Romney.

"Reculul" republican în "sunshine state" a venit odată cu Trump: Donald a învins-o pe Hillary în Florida cu 110 mii de voturi (2016) și l-a învins pe Biden cu 370 mii de voturi (2020).

Ce s-ar putea schimba electoral în Florida în 2024?

Mai multe lucruri. O oarecare pierdere a magiei electorale pentru Ron de Santis (candidatul la președinție eșuat) în propriul său stat.

Sectoarele din stat care susțin măsuri electorale la nivelul statelor, care ar consacra dreptul la avort și ar legaliza canabisul pentru uz recreațional -- ceea ce ar putea consolida adeziunea la urne a democraților în cadrul statului. Există, de asemenea, avantajul în creștere al președintelui Biden în rândul alegătorilor mai vârstnic, un grup demografic important din stat.

Chiar și așa, încă pare un "long shot" să pariezi pe o victorie a lui Biden în Florida în noiembrie. Sondajul Florida Atlantic University/Mainstreet Research îi dă lui Trump un avans de patru puncte (46/42) și același sondaj i-a oferit un avantaj mai mult decât dublu republicanului (51/42) cu o luna mai devreme, notează Germano Almeida, specialist în politică internațională.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA