Forțele ucrainene înregistrează tot mai multe succese în contraofensiva lor împotriva trupelor ruse, relatează presa ucraineană și surse din serviciile de informații britanice, citate de dpa.

Presa ucraineană a publicat sâmbătă o fotografie cu mai mulți militari care arborează drapelul ucrainean pe acoperișul gării din centrul Kupiansk, un oraș de importanță strategică, aflat până acum sub controlul trupelor ruse.

Kupiansk se află în provincia Harkiv, nord-estul țării.

Citând membri ai guvernului regional, Ukrainska Pravda scrie că "forțele armate ucrainene au eliberat Kupiansk".

Serviciul Securității de Stat al Ucrainei (SBU) a confirmat sâmbătă că mai multe unități au pătruns în orașul Kupiansk, un important nod feroviar folosit de Rusia pentru aprovizionarea trupelor.

De asemenea, forțele speciale ucrainene au difuzat imagini pe rețelele sociale, înfățișând ofițeri în în Kupiansk, care este ”din nou ucrainean".

Ultima evaluări a serviciilor de informații britanice publicată pe Twitter arată că unele forțe ucrainene au avansat "chiar și 50 de kilometri în teritoriul aflat anterior sub controlul rus", în sudul regiunii Harkiv. Forțele ruse se află sub presiune atât de pe flancul nordic, cât și de pe cel sudic.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au remarcat progresele armatei ucrainene, dar au avertizat că războiul este probabil să dureze luni de zile.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat vineri că militarii ucraineni au recucerit 30 de localități de la trupele ruse în nord-estul țării. Moscova a trimis întăriri pentru a face față acestei ofensive.

”Preluăm treptat controlul asupra mai multor așezări, redând steagul ucrainean și protecția poporului nostru”, a spus Zelenski.

Armata ucraineană a anunțat că a lansat și noi atacuri asupra podurilor de pontoane rusești folosite pe Nipru pentru a aprovizionat Herson, unul dintre cele mai mari orașe ocupate de ruși, și regiunea adiacentă. Loviturile de artilerie și rachete ucrainene au făcut inutilizabile  toate podurile obișnuite de peste râu, a spus Comandamentul sudic al armatei.

Săptămâna aceasta, Ucraina susține că a recăpătat controlul asupra a peste 20 de așezări din regiunea Harkiv, inclusiv micul oraș Balakliia. Postările pe rețelele de socializare au arătat locuitori din Balakliya care plâng și zâmbesc îmbrățișând soldați ucraineni.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat vineri să comenteze în legătură cu Balakliia, redirecționând toate aceste întrebări către Ministerul rus al apărării, notează AP.

Dar Vitali Gancev, oficialul instalat de Rusia în regiunea Harkiv, a confirmat vineri că ”Balakliia nu se află sub controlul nostru”. Gancev a spus că ”bătălii grele” se dau în continuare în oraș.