Fostul premier italian Massimo D’Alema și bancherul Alessandro Profumo sunt cercetați de Procuratura din Napoli pentru vânzarea de nave și avioane militare către Columbia, scrie Corriere della Sera.

Împreună cu ei este investigat și Giuseppe Giordo, fost director general al Fincantieri și câțiva mediatori ai operațiunii comerciale.

Marți dimineață au început perchezițiile agenților de la DIGOS pentru toți suspecții.

Potrivit rechizitoriului, "persoanele anchetate au acționat în calitate de promotori ai inițiativei economice comerciale de vânzare către Guvernul columbian a produselor companiilor italiene publice - Leonardo, în special aeronave M 346, și Fincantieri, în special Corvette și mici submarine și construire de șantiere navale - pentru a obține de la autoritățile columbiene încheierea acordurilor formale și definitive privind livrările descrise și a căror valoare economică globală s-a ridicat la peste 4 miliarde de euro".

În ordinul de percheziție se precizează că "Francesco Amato și Emanuele Caruso au lucrat în calitate de consultanți pentru cooperarea internațională a Ministerului Afacerilor Externe al Columbiei prin Giancarlo Mazzotta și au reușit să aibă contacte cu Massimo D'Alema care, datorită curriculumului său de funcții de importanță internațională acoperite de-a lungul timpului, a acționat ca mediator informal în relațiile cu directorii companiilor italiene, și anume Alessandro Profumo ca administrator delegat al Leonardo și Giuseppe Giordo ca director general al diviziei de nave militare a Fincantieri".

"Această operațiune a avut ca scop favorizarea și obținerea din partea autorităților columbiene încheierea de acorduri în valoare totală de peste 4 miliarde de euro. Pentru a obține acest lucru, au oferit și au promis altor persoane suma ilicită de 40 de milioane de euro, corespunzătoare a 50% din comisionul total de 80 de milioane de euro", se mai arată în document.

În anchetă sunt implicați și "Edgardo Fierro Flores, șeful grupului de lucru pentru prezentarea oportunităților în Columbia, ministrul de externe și vicepreședintele Columbiei Marta Lucia Ramirez, precum și German Monroy Ramirez și Francisco Joya Prieto, delegați ai comisiei din Senatul columbian".

Sursa: RADOR