“Bulgaria este obligată să îi protejeze pe cetățenii bulgari care sunt amenințați în străinătate”, a declarat pentru Nova Tv fostul secretar al Ministerului de interne, Nikolai Radulov.

"Ceea ce se poate face este să se activeze toate serviciile pentru coordonare cu cele europene. Cu toate acestea, nu va beneficia de protecție, pentru că nu există niciun motiv. Protecția se acordă atunci când există o amenințare reală, acum ceea ce s-a făcut este pur simbolic", a spus fostul secretar al Ministerului afacerilor interne legat de includerea jurnalistului bulgar Hristo Grozev într-o listă a persoanelor căutate de Moscova, relatează 24Chasa.

"Probabil că, dacă ar fi fost în Bulgaria, Serviciul Național de Pază s-ar fi putut ocupa de protecția lui”, crede prof. Radulov.

Potrivit acestuia, în forma lor actuală nereformată, serviciile speciale bulgare nu ar merita încredere. Acțiunile lor cu privire la invazia rusă au fost de formă. Pe de o parte, a fost din cauza incompetenței, iar pe de altă parte, a fost cu totul intenționat. Mulți dintre angajații acestor servicii au fost educați în școli rusești.

Mitrofanova a anunțat că Hristo Grozev nu este amenințat, dar să nu se ducă în Rusia

Ministerul bulgar al afacerilor interne va solicita Ministerului rus de interne informații oficiale cu privire la motivele pentru care jurnalistul bulgar de investigații Hristo Grozev a fost dat în urmărire, a anunțat ambasadorul Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, la ieșirea din Ministerul bulgar al afacerilor externe, relatează Dnevnik.

Ea a fost chemată acolo cu câteva zile în urmă, pentru a da o explicație despre caz. Potrivit acesteia, întâlnirea de la MAE bulgar a fost ”destul de constructivă”.

”Faptul că este dat în urmărire nu înseamnă că va fi căutat în toată lumea. Ar trebui să se înțeleagă clar - locuiește undeva și atât, nimic nu-l amenință. Acesta este doar un alt mod de a-i spune: Nu mai veni în Rusia”, a explicat în continuare Mitrofanova.

Hristo Grozev a declarat pentru Nova TV în urmă cu două zile că îi este frică de ceea ce se numește exces de zel - cineva care va decide să facă de capul său un serviciu Kremlinului, ”să-i provoace moartea sau să încerce să-l răpească”.

El a scris pe Twitter că ”ei au arătat clar de ani de zile că sunt speriați de munca noastră și nu se vor opri de la nimic pentru a-i pune capăt”.

El a adăugat că, de obicei, pe site-ul Ministerului rus de interne nu sunt publicate detalii privind motivele. O astfel de cerere de căutare federală poate fi făcută de orice anchetator, nu este o informație centralizată, a explicat ambasadorul. Întrebată dacă ea însăși a trimis o cerere pentru detalii, ea a răspuns că nu se poate aștepta un răspuns rapid.

”Am explicat situația cu Hristo Grozev, subliniind că o încălcare a legislației ruse duce la consecințe juridice în consecință, indiferent de tipul de activitate al persoanei învinuite/suspecte sau de cetățenia acesteia. Am subliniat că nu este vorba de intimidarea jurnalistului sau orice altă amenințare pentru viața sa”, a scris ulterior ambasadoarea pe canalul său de Telegram.

Mitrofanova le-a declarat jurnaliștilor, iar ambasada a publicat și un anunț pe rețelele de socializare că a avut loc și o discuție despre predarea limbii bulgare în regiunea Zaporojie. O parte semnificativă a acesteia este ocupată de armata rusă și anexată. Potrivit ambasadorului Rusiei, situația este ”destul de complicată” și au avut loc ”incidente la Melitopol și Berdiansk”, iar ambasada așteaptă de la Ministerul de externe toate informațiile de care dispune, precum și liste cu școlile în care s-a predat limba bulgară. Toate acestea ar urma să fie trimise la Moscova și acolo să se verifice ce se întâmplă în realitate.

”Dar vreau să subliniez”, a continuat ea, ”că țara noastră este multinațională și în ea se studiază 79 de limbi străine, iar bulgară este una dintre ele, în particular în Crimeea - de la clasa I-a la clasa a X-a”. Exemplul său este, din nou, de pe teritoriul nerecunoscut internațional al Ucrainei, anexat în 2014. "Noi încurajăm studierea limbilor naționale. Am încercat să clarific situația și se pare că problema momentan este că în școli nu sunt profesori de bulgară, pentru că mulți oameni au plecat din cauza situației neclare a acțiunilor militare".

Întrebată cum ar comenta informațiile conform cărora portrete ale eroilor naționali bulgari au fost date jos de pe pereți în școlile din teritoriile ocupate unde se predă limba bulgară, ea a răspuns: ”Proști sunt peste tot, unul dintre ei poate că a făcut o astfel de prostie. Eu răspund în calitate de ambasador de politica statului, nu de acțiunile unui idiot care a făcut asta”.

Întrebată cum evaluează relațiile dintre cele două țări, Mitrofanova a oftat și a spus că de la jumătatea anului 2019 acestea s-au deteriorat semnificativ, iar contactele cu guvernul bulgar sunt episodice și pe anumite probleme concrete care au apărut.

Sursa: RADOR