Un fost spion al KGB se referă la tensiunile dintre șeful miliției Wagner și președintele Vladimir Putin.

De mai multe săptămâni, sunt tensiuni puternice între Vladimir Putin și șeful miliției Wagner, Evgheni Prigojin.

Acesta din urmă este din ce în ce mai critic față de Kremlin din cauza derutei armatei ruse din ultimele zile și, cel mai recent, din cauza retragerii armatei din orașul Bahmut.

Serghei Jirnov, un fost spion al KGB, a spus într-un interviu pentru La Dépêche du Midi - preluat de La Libre Belgique că Prigojin l-a învins pe Putin în opinia publică.

"Vorbele rostite împotriva ministrului apărării, Serghei Șoigu, sau a șefului Statului Major al Armatei, Gherasimov, de o vreme, arată că toate simbolurile au fost depășite. Prigojin este președintele interimar, Putin nu mai există. Și dacă nu va fi ucis înainte, Prigojin va fi președinte în 2024", spune el pentru La Dépêche du Midi.

Și continuă: Pentru a candida, trebuie sa ia Bahmutul și de 8 luni tot nu reușește. Știe că i se va cere socoteală și scuza lui este eșecul armatei ruse care nu i-ar da muniții. Prigojin este pe front și își creează propria propagandă, deplângând pierderile suferite de oamenii săi". 

"Putin este un om depășit"

Vladimir Putin este din ce în ce mai slăbit. Atât de mult încât nu a făcut nimic împotriva lui Prigojin. Anterior, cei care au criticat regimul rus nu au scăpat nevătămați. Dar Vladimir Putin nu poate nimic împotriva lui Prigojin, potrivit lui Serghei Jirnov: "Cum poate el să pedepsească un om care are 50.000 de oameni înarmați? Nu poate nimic într-un război pe care l-a provocat el însuși. Putin este un om depășit și nebun, care a delegat dreptul la violență legitimă unei persoane particulare".

Fostul spion al KGB vorbește și despre viitorul războiului. "Prigojin știe că, dacă va exista un contraatac (al Ucrainei), el va pierde. Dar va trece înfrângerea în contul Armatei ruse. Și de partea lui Putin, războiul convențional nu poate fi câștigat, deoarece Ucraina este de acum înarmată până în dinți. Îi rămân trei soluții: sinuciderea, oprirea războiului sau utilizarea armei nucleare. Și cu cât ucrainenii câștigă mai mult, cu atât pare mai probabilă ultima opțiune", se îngrijorează el.

Sursa: RADOR