Fostul cancelar austriac Sebastian Kurz a fost pus sub acuzare sub bănuiala de fals în declarații, a anunțat vineri biroul procuraturii pentru corupție și infracțiuni economice (WKStA).

Kurz și fostul său șef de cabinet Bernhard Bonelli "sunt acuzați de fals în declarații în fața așa-zisei comisii de anchetă Ibiza din parlamentul austriac", potrivit comunicatului procuraturii, informează Reuters și dpa, preluate de Agerpres.

Procesul va începe pe 18 octombrie, iar dacă va fi găsit vinovat, Kurz (36 de ani) ar putea fi condamnat la trei ani de închisoare.

În declarații date comisiei menționate în 2020, Kurz și-a minimizat rolul jucat în numirea directorului companiei de stat ÖBAG, Thomas Schmid, afirmând că a fost informat de decizie în prealabil, dar nu a mai avut ulterior nicio implicare. Procuratura susține în schimb, pe baza unor mesaje de chat, că Schmid și Kurz au discutat în mod regulat pe această temă în perioada respectivă.

Scandalul "IbizaGate", care a dus în 2019 la ruperea coaliției dintre Partidul Libertății (FPOe, extremă dreapta) și Partidul Popular austriac (OeVP) și demisia lui Sebastian Kurz, a afectat grav reputația mediului politic austriac.

Într-o înregistrare video cu camera ascunsă la Ibiza în iulie 2017, Heinz-Christian Strache, fost lider al FPOe, îi promitea unei femei ce pretindea că este nepoata unui oligarh rus contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formațiunea sa politică, înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfășoare câteva luni mai târziu.