Fostul lider cubanez, Fidel Castro, a murit, vineri seara, la vârsta de 90 de ani, a anunțat BBC, citând televiziunea de stat cubaneză.

UPDATE 27/11

Liderul nord-coreean Kim Jong-un regretă moartea fostului președinte cubanez Fidel Castro, pe care îl descrie într-un mesaj de condoleanțe ca pe "liderul suprem al revoluției cubaneze" și "adevăratul lider al poporului", a transmis agenția oficială de presă de la Phenian, KCNA, scrie Agerpres.

"Fidel Castro Ruz a onorat suveranitatea și demnitatea Cubei" și "a excelat prin dăruirea sa pentru poporul cubanez", spune Kim Jong-un într-o scrisoarea de condoleanțe adresată actualului președinte al Cubei, Raul Castro, fratele lui Fidel Castro.

"Deși tovarășul Castro a murit, nobilele realizări pe care le-a lăsat moștenire vor străluci în inimile celor două popoare ale noastre și în inimile tuturor oamenilor progresiști", mai scrie președintele Coreei de Nord, care apreciază faptul că acum Cuba are parte, "din voința lui Fidel Castro Ruz, de înțeleapta conducere a tovarășului Raul Castro Ruz".

Președintele Siriei, Bashar Al-Assad, a spus, sâmbătă, că numele lui Fidel Castro "va rămâne pentru totdeauna în mințile a generații" de oameni și a tuturor popoarelor care aspiră la adevărata independență de sub jugul colonialismului și al hegemoniei".

Bashar Al-Assad a amintit că "țara prietenă Cuba a putut, cu conducerea sa hotărâtă, să facă față celor mai grave sancțiuni și campanii nedrepte la care a fost martoră istoria noastră recentă", iar din acest motiv Cuba "s-a transformat într-un far al libertății popoarelor din America Latină".

În telegrama pe care Al-Assad a trimis-o în numele poporului sirian, adresată președintelui cubanez Raul Castro și liderilor și poporului Cubei, președintele sirian l-a descris pe Fidel Castro drept "marele lider cubanez care a condus lupta poporului și țării sale împotriva imperialismului și hegemoniei decenii la rând într-o manieră eficientă și efectivă, iar hotărârea sa a devenit legendară și a inspirat lideri și popoare din alte părți ale lumii".  

De cealaltă parte a lumii, vicepreședintele-ales al Statelor Unite ale Americii, Mike Pence, a avut o declarație asemănătoare președintelui ales, Donald Trump, în care spune că, odată cu moartea liderului revoluționar cubanez Fidel Castro, pe care îl numește "tiran", "răsar noi speranțe" pentru Cuba.

"Tiranul Castro a murit. Răsar noi speranțe. Vom sta alături de poporul cubanez oprimat pentru o Cubă liberă și democratică. Viva Cuba Libre! (Trăiască Cuba liberă! — n.r.)", a scris Mike Pence, sâmbătă, pe contul său de Twitter.

Și premierul canadian, Justin Trudeau, a transmis, sâmbătă, condoleanțe "familiei, prietenilor și multor, multor susținători" la moartea liderului revoluționar cubanez Fidel Castro, pe care l-a numit "El Comandante" și despre care a spus că a fost "un prieten" al tatălui său, defunctul premier canadian Pierre Trudeau, a scris EFE, citată de Agerpres.

Fidel Castro a fost un lider extraordinar care și-a slujit poporul timp de aproape jumătate de veac. Un revoluționar și un orator legendar, Castro a adus îmbunătățiri semnificative în sistemul de învățământ și de sănătate al națiunii sale", a apreciat Trudeau.

"Deși a fost o personalitate controversată, atât partizanii lui Castro, cât și detractorii săi recunoșteau dedicarea sa imensă și dragostea pentru poporul cubanez care a manifestat o afecțiune profundă și de durată pentru 'El Comandante'. Știu că tatăl meu era foarte mândru să-l considere prieten și am avut ocazia să mă întâlnesc cu Fidel atunci când a murit tatăl meu. A fost totodată o adevărată onoare pentru mine să mă întâlnesc cu cei trei copii ai săi și cu fratele său, președintele Raúl Castro, în timpul vizitei mele recente în Cuba. În numele tuturor canadienilor, Sophie (soția premierului — n.r.) și cu mine transmitem cele mai sincere condoleanțe familiei, prietenilor și multor, multor susținători ai lui Castro (...)", a mai spus Trudeau, potrivit unui comunicat.

+++

De asemenea, în Algeria au fost decretate opt zile de doliu național în Algeria pentru moartea lui Fidel Castro.

UPDATE Președintele american Barack Obama spune că istoria va înregistra și va judeca impactul enorm pe care l-a avut părintele Revoluției cubaneze, Fidel Castro.

"În acest moment al dispariției lui Fidel Castro, vom întinde o mână de prietenie poporului cubanez. Noi știm că acest moment cubanezii - din Cuba și Statele Unite - trec prin emoții puternice, amintindu-și de nenumăratele moduri în care Fidel Castro a schimbat cursul vieții individuale, a familiei, și ale națiunii cubaneze. Istoria va înregistra și judeca impactul enorm al acestei personalități singulare asupra oamenilor si a lumii din jurul lui", a spus președintele american.

Obama a subliniat că timp de aproape șase decenii, relația dintre Statele Unite și Cuba a fost marcată de neînțelegeri și dezacorduri politice profunde, îar în timpul mandatului său de președinte, administrația sa a muncit din greu pentru a lăsa trecutul în urmă, urmărind un viitor în care relația dintre cele două țări este definită nu de diferențe, ci de multe lucruri pe care le împărtășesc ca vecini și prieteni - legături de familie, cultură, comerț și umanitate.

"Această implicare include contribuțiile cubanezilor americani, care au făcut atât de mult pentru țara noastră și cărora le pasă foarte mult de cei dragi din Cuba". spune președintele american.

"Oferim condoleanțe familiei lui Fidel Castro, iar gândurile și rugăciunile noastre sunt cu poporul cubanez. În zilele următoare, ei își vor aminti trecutul și, de asemenea, vor privi spre viitor. Pe măsură ce fac acest lucru, poporul cubanez trebuie să știe că are un prieten și un partener în Statele Unite ale Americii", a subliniat Obama.

Pe de altă parte, președintele-ales al Statelor Unite, Donald Trump spune despre fostul lider cubanez Fidel Castro că a fost "dictator brutal" și speră că țara pe care a condus-o să aibă parte de un "viitor liber" odată cu moartea sa.

"Astăzi, lumea marchează plecarea unui dictator brutal care și-a oprimat propriul popor timp de aproape șase decenii. Moștenirea lui Fidel Castro este una dintre echipele care au ars, furat, au produs suferințe inimaginabile, au sărăcit și au negat drepturilor fundamentale ale omului", spune Trump.

"În timp ce Cuba rămâne o insulă totalitarĂ, am speranța mea că ziua de astăzi marchează un pas înainte față de ororile îndurate prea mult timp și spre un viitor în care minunat poporul cubanez în cele din urmă va trăi în libertatea pe care o merită atât de mult", a adăugat președintele ales al SUA.

"Deși tragediile, morțile și durerile cauzate de Fidel Castro nu pot fi șterse, administrația noastră va face tot posibilul pentru a asigura poporului cubanez că își poate începe în cele din urmă călătoria spre prosperitate și libertate. Mă alătur mulților americani cubanez, care m-au sprijinit atât de mult în campania prezidențială, inclusiv a Asociației Brigăzii Veteranilor 2506, care mi-a susținut, cu speranța că într-o zi, curând, vom vede o Cuba liberă, a conchis Trump".

UPDATE Și liderii UE, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, și șefa diplomației europene, Federica Mogherini, au reacționat la anunțul morții lui Fidel Castro.

"Fidel Castro a fost una dintre personalitățile istorice ale secolului trecut și a întruchipat revoluția cubaneză. Odată cu moartea lui Fidel Castro, lumea a pierdut un bărbat care, pentru mulți, a fost un erou. A schimbat cursul țării sale și i-a influențat pe mulți. Fidel Castro continuă să fie una dintre personalitățile revoluționare ale secolului al XX-lea", a spus președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a subliniat că odată cu moartea liderului cubanez Fidel Castro, "lumea pierde un erou", iar "istoria va judeca moștenirea sa".

La rândul său, președintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, a scris pe contul său de Twitter că Fidel Castro "a marcat Cuba, America Latină și politica internațională".

"Se încheie un capitol al istoriei. Uniunea Europeană este alături de poporul cubanez, privind spre viitor", a scris Schulz.

"Fidel Castro a fost un bărbat hotărât și a fost o personalitate istorică ce a încetat din viață într-un moment de mari provocări și incertitudini, precum și de mari schimbări pentru țara sa", a transmis și înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Federica Mogherini.

"Uniunea Europeană a început un nou capitol al relațiilor deja strânse cu poporul cubaneze. Uniunea Europeană va continua să avanseze în angajamentul său ferm față de Cuba", a insistat șefa diplomației europene, amintind de încheierea negocierilor, în martie, a primului acord bilateral între UE și Cuba, centrat pe dialog politic și cooperare.

UPDATE Președintele Franței, François Hollande i-a adus un omagiu lui Fidel Castro, pe care îl numește "o personalitate a secolului al XX-lea". În plus, acesta a cerut ridicarea definitivă a embargoului care penalizează Cuba după anunțul privind decesul fostului cubanez.

"Fidel Castro a fost o mare figură a secolului al XX-lea. El a suscitat multă speranță prin revoluția cubaneză și a fost, pentru multe popoare din America Latină și nu numai, la un moment dat un punct de reper, chiar dacă au existat și deziluzii", a spus Hollande.

"Trebuie să poată exista o deschidere, un schimb și ca statul cubanez să poată fi privit pe deplin în comunitatea internațională drept un partener", a subliniat președintele franceza.

"Franța privește Cuba ca pe un partener. Chiar dacă, în mai multe rânduri, am denunțat încălcările drepturilor omului în Cuba, am considerat întotdeauna că embargoul este o decizie unilaterală inacceptabilă", a spus Hollande.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului său cubanez Raul Castro un mesaj îi care îi aduce un omagiu lui Fidel Castro, un "prieten adevărat și loial" al Rusiei, scrie BBC, citat de News.ro.

"Numele acestui om de stat eminent este considerat pe drept un simbol al unei întregi ere din istoria lumii. Cuba liberă și independentă pe care el și aliații săi au construit-o a devenit un membru influent al comunității internaționale și a reprezentat un exemplu care a inspirat multe țări și popoare", spune Putin.

"Fidel Castro a fost un prieten adevărat și loial Rusiei. El a investit personal în mod enorm în stabilirea și dezvoltarea relațiilor ruso-cubaneze, unei cooperări strategice în toate sferele", a continut președintele rus.

"Acest om puternic și înțelept a privit întotodeauna cu încredere către viitor, El și-a întrupat idelurile înalte ca politician, cetățean și patriot, convins cu adevărat de cauza căreia i-a dedicat întreaga sa viață. Aminirea sa va trăi întotdeauna în inimile rușilor", a subliniat Putin.

UPDATE În Cuba, a fost decretată o perioadă de doliu național de nouă zile, începând de sâmbătă, în memoria părintelui Revoluției cubaneze Fidel Castro.

Consiliul de Stat a luat decizia ca funeraliile să aibă loc duminică, pe 4 decembrie, după cele nouă zile de doliu, la Santiago de Cuba. După funeraliile de la 4 decembrie, guvernul cubanez va organiza o procesiune de patru zile, timp în care cenușa liderului revoluției comuniste cubaneze va traversa întreaga insulă pentru ca admiratorii să își ia rămas bun de la fostul lider.

+++

Anunțul a fost făcut de fratele său, Raul Castro, actualul președinte al Cubei, care a precizat că Fidel Castro, "comandantul și liderul Revoluției cubaneze" a murit în 25 noiembrie, la ora 22:29  iar potrivit acestuia, trupul neînsuflețit al fostului președinte cubanez va fi incinerat în cursul zilei de sâmbătă.

"Conform voinței exprimate de camaradul Fidel, rămășițele sale pământești vor fi incinerate la primele ore ale zilei de sâmbătă", a spus Raul Castro.

De asemenea, el a precizat că detaliile ceremoniilor de omagiere a lui Fidel Castro vor fi făcute publice.

Fidel Castro a condus Cuba pentru aproape jumătate de secol înainte de a preda puterea fratelui său, Raul, în 2008. Susținătorii săi l-au considerat ca fiind omul care a redat Cuba poporului, în timp ce adeversarii săi l-au acuzat de reprimarea brutală a opoziției.