Consilierul prezidențial Bogdan Aurescu, fost ministru de Externe, a fost votat, joi, judecător la Curtea Internațională de Justiție.

"Onorat să fiu ales astăzi în calitate de judecător al Curții Internaționale de Justiție a ONU de către Adunarea Generală a ONU cu 117 voturi și Consiliul de Securitate al ONU cu 9 voturi, fiind primul român care îndeplinește această funcție", a scris Aurescu pe platforma X, citat de Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Bogdan Aurescu pentru alegerea sa în această funcție. De asemenea, șeful statului a felicitat întreaga diplomație românească.

"Aceasta este o victorie pentru România, pentru întâietatea dreptului internațional, reflectând angajamentul nostru ferm pentru ordinea internațională bazată pe reguli", a scris șeful statului pe platforma X.

+++

Curtea Internațională de Justiție este principalul organ judiciar al Națiunilor Unite. Ea are sediul în Palatul Păcii de la Haga, Țările de Jos, iar principalele sale funcții legale sunt soluționarea litigiilor prezentate de către statele membre și de a da avizele consultative cu privire la întrebările adresate de către organele autorizate în mod corespunzător.

CIJ nu ar trebui să fie confundată cu Curtea Penală Internațională, care are de asemenea potențial „global” de competență.