Fostul premier bulgar Boiko Borisov a fost arestat joi, a anunțat Ministerul de Interne de la Sofia. El este vizat de o anchetă a Parchetului European, condus de fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi.

Ministerul bulgar de interne a spus că o operațiune complexă este în desfășurare, în legătură cu cele 120 de cazuri investigate de Parchetul European, transmite agenția bulgară de știri BTA.

Percheziții și ridicări de probe au avut loc nu numai la domiciliul lui Borisov, dar și la alți apropiați ai acestuia, fiind arestați și fostul său ministru de finanțe Vladislav Goranov, Menda Stoyanova, fost președinte al Comisiei pentru buget și finanțe a Parlamentului de la Sofia, și actualul consilier media al partidului GERB condus de Borisov, Sevdalina Arnaudova.

Totuși, lideri ai GERB au negat arestările. Coordonatorul național al GERB Nikola Nikolov a declarat pentru BTA că informațiile Ministerului de Interne conform cărora Borisov și ceilalți membri ai partidului ar fi fost arestați sunt false. El a explicat că locuința lui Borisov din orașul Bankya (lângă Sofia) a fost percheziționată, dar toți cei vizați sunt în casele lor. Deputatul GERB Desislava Atanasova a declarat pentru bTV că Borisov nu a fost arestat, cerând demisia ministrului de Interne Boiko Rașkov.

Kovesi s-a întâlnit miercuri, chiar la Sofia, cu actualul premier Kiril Petkov. Premierul bulgar i-a mulțumit procurorului-șef european pentru discuția lor cuprinzătoare, care a avut loc „într-un spirit foarte constructiv și cu ambiția comună de a lucra împreună pentru a ne asigura că Bulgaria nu este locul pentru încălcări, corupție și orice tip de infracțiuni legate de fondurile UE”.

Laura Kovesi a afirmat că EPPO a primit un număr record de plângeri, în baza cărora au început peste 120 de investigații, explicând că Parchetul își va publica raportul anual la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare, unde pot fi văzute statisticile privind Bulgaria.

Ea a spus că acestea se referă la alerte privind încălcări în legătură cu fonduri UE, achiziții publice, fraudare a subvențiilor agricole, în sectorul construcțiilor și fonduri de redresare în urma COVID-19. Premierul bulgar a spus că toate infracțiunile legate de fonduri UE, comise după 2017, pot fi investigate.