Comitetul executiv al AKP a decis luni în unanimitate să-l trimită pe fostul premier Ahmet Davutoglu în fața unei comisii disciplinare în vederea expulzării sale, relatează presa turcă.

Fost premier și ministru de externe, Ahmet Davutoglu e o figură importantă a partidului de guvernământ, dar a căzut în dizgrație după ce și-a încălcat promisiunea de a nu-l critica niciodată în public pe președintele Recep Erdogan. 

Ahmet Davutoglu a acuzat AKP că a deviat de la obiectivele sale și a criticat faptul că formațiunea a cerut noi alegeri la Istanbul, după ce candidatul opoziției a câștigat municipalele din martie. El a mai criticat și demiterea, luna trecută, a trei primari ai unor orașe din estul Turciei, membri ai partidului prokurd HDP. 

Davutoglu nu e singura figură marcantă a AKP care a luat atitudine publică față de conducerea partidului. Fostul președinte Abdullah Gül și fostul vicepremier Ali Babacan, membri fondatori ai AKP, s-au distanțat de Erdogan. În iulie, Babacan și-a anunțat demisia din partid. Potrivit presei turce, el se pregătește să înființeze în toamnă un nou partid împreună cu Abdullah Gül. Davutoglu s-ar putea alături și el noii formațiuni.