Comitetul executiv al AKP a decis luni în unanimitate să-l trimită pe fostul premier Ahmet Davutoglu în faţa unei comisii disciplinare în vederea expulzării sale, relatează presa turcă.

Fost premier şi ministru de externe, Ahmet Davutoglu e o figură importantă a partidului de guvernământ, dar a căzut în dizgraţie după ce şi-a încălcat promisiunea de a nu-l critica niciodată în public pe preşedintele Recep Erdogan. 

Ahmet Davutoglu a acuzat AKP că a deviat de la obiectivele sale şi a criticat faptul că formaţiunea a cerut noi alegeri la Istanbul, după ce candidatul opoziţiei a câştigat municipalele din martie. El a mai criticat şi demiterea, luna trecută, a trei primari ai unor oraşe din estul Turciei, membri ai partidului prokurd HDP. 

Davutoglu nu e singura figură marcantă a AKP care a luat atitudine publică faţă de conducerea partidului. Fostul preşedinte Abdullah Gül şi fostul vicepremier Ali Babacan, membri fondatori ai AKP, s-au distanţat de Erdogan. În iulie, Babacan şi-a anunţat demisia din partid. Potrivit presei turce, el se pregăteşte să înfiinţeze în toamnă un nou partid împreună cu Abdullah Gül. Davutoglu s-ar putea alături şi el noii formaţiuni.