Nicolas Sarkozy a fost inculpat, marți, în afacerea Bygmalion privind finanțarea campaniei sale prezidențiale din 2012, a anunțat Parchetul din Paris.

Anunțul a fost făcut marți seara, după ce fostul președintele francez Sarkozy a sosit, în cursul dimineții, pentru a fi audiat de judecătorii de instrucție în dosarul privind finanțarea campaniei sale din 2012.  

Ancheta Bygmalion, numele firmei care organiza întâlnirile din campania lui Sakozy, vizează un sistem de facturi false creat pentru a ascunde depășirea explozivă a plafonului legal al cheltuielilor pentru campania prezidențială - 22,5 milioane de euro.

Scopul acestor facturi ar fi fost ca 18,5 milioane de euro cheltuite în contul campaniei lui Sarkozy să fie imputate partidului prezidențial de atunci UMP (redenumit Republicanii).

Mai mulți angajați ai Bygmalion, printre care contabilul firmei, dar și unii foști responsabili ai UMP au recunoscut existența fraudei, dar niciunul dintre ei nu a declarat că Sarkozy ar fi decis-o ori ar fi avut cunoștință de ea.

Potrivit EFE, preluată de Agerpres, ancheta a arătat că fostul președinte a solicitat și obținut mai multe întruniri de campanie, la mijlocul lui martie 2012, în condițiile în care directorul său de campanie Guillaume Lambert le-a declarat polițiștilor că îl informase despre nota unui expert contabil care avertiza asupra riscului de depășire a plafonului și interzicea orice cheltuială suplimentară.