Autoritățile ucrainene l-au plasat luni pe fostul președintele Petro Poroșenko sub anchetă oficială pentru înaltă trădare, acuzându-l de legături cu finanțarea forțelor separatiste în regiunea Donbas, din est.

Potrivit oficialilor, acuzațiile împotriva lui Poroșenko sunt legate de altele similare vizându-l pe parlamentarul pro-rus Viktor Medvedciuk, în arest la domiciliu de aproximativ șase luni, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Partidele politice ale lui Medvedciuk și Poroșenko au respins acuzațiile.

Oleksandr Turcinov, un înalt oficial din partidul lui Poroșenko, Solidaritatea Europeană, a declarat într-un comunicat că acuzația a fost fabricată la instrucțiunile președintelui Volodimir Zelenski și că "se va transforma într-o farsă la fel ca toate celelalte anterioare".

Medvedciuk, al cărui partid politic este al doilea ca mărime în parlament, este cetățean ucrainean, dar are legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin și a spus că liderul de la Moscova este nașul fiicei sale.

Biroul de stat pentru investigații al Ucrainei a declarat într-un comunicat că Poroșenko este suspectat de "facilitarea activităților" unor organizații teroriste într-o conspirație cu un grup nenumit de persoane, inclusiv unii oficiali de rang înalt din Rusia.