Fosta lideră independentistă scoțiană, Nicola Sturgeon, care a demisionat din postul de prim-ministru în februarie, a fost arestată în cadrul unei anchete privind finanațarea partidului său politic, SNP, a anunțat presa britanică.

UPDATE

Nicola Sturgeon a fost eliberată fără acuzații, în așteptarea cercetărilor suplimentare, relatează bbc.com, conform news.ro.

Potrivit sursei citate, după ce a fost chestionată de poliție, ea a fost eliberată la ora locală 17.24.

Poliția a anunțat că un raport va fi trimis Oficiului Coroanei și Serviciului Fiscal al Procurorului.

Polițiștii au putut să o interogheze pe Sturgeon cel mult 12 ore înainte de a decide dacă o pun sub acuzare sau o eliberează în timp ce se fac cercetări suplimentare. Un suspect eliberat în așteptarea unor cercetări suplimentare poate fi arestat din nou la o dată ulterioară.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Nicola Sturgeon a precizat că este nevinovată.

"A mă afla în situația de astăzi, când sunt sigură că nu am comis niciun delict, este un șoc și mă afectează profund... N-aș face niciodată nimic care să facă rău SNP sau țării. Știu că fără îndoială sunt nevinovată”.


+++

Ofemeie de 52 de ani a fost arestată astăzi, duminică, 11 iunie 2023, în calitate de suspectă în ancheta în curs privind finanțarea Partidului Național Scoțian", a anunțat poliția scoțiană, citată de lalibre.be.

Este vorba, potrivit presei britanice, printre care BBC și agenția PA, de Nicola Sturgeon.

"Femeia a fost arestată preventiv și este interogată" de poliția scoțiană, adaugă aceasta.

Au fost făcute percheziții la mai multe proprietăți, în special la domiciliul lui Nicola Sturgeon și a soțului ei, Peter Murrell, unde a fost montat un cort al poliției în grădină, și la sediul SNP la Edinburgh, potrivit agenției PA.

La începutul lunii aprilie, Peter Murrell, care a fost până la jumătatea lunii martie director general al SNP, a fost arestat în cadrul acestei anchete, după care a fost pus în libertate în aceeași seară, fără urmărire penală.

Câteva zile mai târziu, trezorierul SNP, Colin Beattie, a fost rețiunut. A fost și el eliberat fără să fie inculpat.

Investigațiile se refereau atunci la utilizarea donațiilor de 600.000 de lire sterline (683.000 de euro) adunați în ultimii ani în vederea organizării unui nou referendum de independență, proiect aflat în impas și respins de Londra. Presa a vorbit și despre probleme privind un împrumut care ar fi fost plătit partidului.

sursa: RADOR