Paul Manafort, fostul şef al campaniei electorale a lui Donald Trump, a fost declarat marţi vinovat de opt infracţiuni legate de fraude bancare şi fiscale.

Juraţii au anunţat că nu pot ajunge la un consens asupra altor 10 capete de acuzare, relatează Reuters, preluată de Agerpres. Aceștia au pronunţat verdictul "vinovat" pentru două din cele nouă infracţiuni de fraudă bancară puse de procurori pe seama lui Manafort. Ei au dat dreptate acuzării în privinţa tuturor celor cinci infracţiuni de fraudă fiscală judecate şi au considerat valabilă doar una din cele patru acuzaţii de tăinuire a unor conturi în bănci străine.

Deocamdată nu a fost fixată data când va pronunţa sentinţa conform verdictului juriului. 

Verdictul împotriva sa este primul succes al procurorului independent Robert Mueller, care anchetează amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Donald Trump, care a calificat ancheta drept o "vânătoare de vrăjitoare", a apreciat săptămâna trecută că acest proces e "trist", susținând că Manafort este o "persoană foarte bună".

Tot marți, Michael Cohen, fostul avocat personal al lui Donald Trump, a recunoscut că a făcut plăţi pentru a influenţa alegerile din 2016. Cohen s-a declarat vinovat în faţa unei instanţe din Manhattan, conform înţelegerii la care ajunsese cu procuratura.

Acordul cu procurorii include recunoaşterea mai multor infracţiuni: determinare intenţionată a unei contribuţii financiare ilegale la campanie din partea unei firme, contribuţie financiară excesivă la campania electorală, cinci fraude fiscale, respectiv declaraţii false la o instituţie financiară.