Președintele Barack Obama a declarat, marți, la Casa Albă, că Occidentul va ieși din învingător din actualul conflict, iar grupări precum ISIS vor pierde.Liderul SUA a spus că Rusia este ”binevenită” în coaliția internațională împotriva terorismului.

 Într-o conferință de presă comună cu președintele francez, Francois Hollande, Obama a evocat amintirile frumoase din vizita făcută la Paris împreună cu Michelle, inclusiv sărutul din Jardin de Luxembourg.

Liderul american a numit Franța cel mai vechi aliat al SUA și a adus un tribut culturii sale și ”joie de vivre”.

"Suntem toți francezi”, a spus în franceză Barack Obama, precizând că atentatele de la Paris reprezintă un atac asupra întregii lumi.  

"Nu am uitat niciodată că poporul francez a fost alături de noi după atentatele din 11 septembrie 2001. Acum, și noi suntem alături de Franța", a subliniat președintele SUA.

Obama a folosit prilejul pentru a critica, din nou, Rusia, susținând că bombardamentele împotriva opoziției moderate siriene nu fac altceva decât să întărească ISIS.

El a reiterat poziția SUA privind plecarea de la putere a liderului sirian, Bashar Al-Assad.

"Nu ne pot învinge pe câmpul de luptă, nu le putem permite să ne divizeze”, a susținut președintele american.

Liderul de la Casa Albă a reamintit amenințări și războaie din trecut, inclusiv Războiul Rece, din care Occidentul a ieșit învingător. "Nu va fi altfel nici de data aceasta, noi vom învinge iar grupări precum ISIS vor pierde”, a afirmat Barack Obama.

Obama: Rusia și Turcia să discute, să descurajeze o escaladare a situației

”Încă primim detalii în legătura cu incidentul. Turcia, ca orice țară, are dreptul să-și apere teritoriul și spațiul aerian. Cred că este foarte important acum ca rușii și turcii să discute, să înțeleagă ce s-a întâmplat și să descurajeze orice escaladare” a situației, a afirmat Barack Obama. 

El a atras atenția, că, ”dacă Rusia își concentrează energiile împotriva DAESH (ISIS), asemenea incidente nu pot fi excluse, pentru că Rusia operează acum într-o zonă foarte apropiată de granița turcă”.

Pe de altă parte, Obama a subliniat că Rusia este ”binevenită” să ia parte la coaliția împotriva terorismului, indiferent de diferențele de opinie. 

”Problema a fost că Rusia se concentrează pe sprijinirea lui Assad în loc să-și concentreze eforturile asupra ISIS. Dacă prioritatea lor este să atace opoziția moderată și să-l sprijine pe Assad, va fi foarte dificil să colaborăm, va fi greu ca Rusia să primească sprijinul nostru”, a mai spus Barack Obama.

Hollande: Nu vom interveni cu trupe terestre în Siria

”Știm că acest plan macabru (atacul de la Paris - n.r.) a fost pus la cale în Siria, apoi organizat în alte țări. Trebuie să intervenim militar pentru a recupera teritoriul ocupat acum de DAESH, asta trebuie să facem acolo”, a declarat Francois Hollande, precizând că Franța nu va interveni cu trupe terestre în Siria. 

Vizita de marți a lui Francois Hollande la Casa Albă are loc după discuțiile de luni cu premierul britanic, David Cameron.

"Este o perioadă în care poporul francez este îndurerat, știind că poate conta pe cea mai puternică țară din lume pentru a-l susține, în momentele în care Franța trebuie să-și întărească securitatea la nivel național”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de Euronews.

Hollande dorește să-l includă în coaliția internațională și pe Vladimir Putin, iar unii analiști consideră că Barack Obama va fi reticent la această propunere și încă dorește ca Putin să fie pedepsit pentru agresiunea împotriva Ucrainei, potrivit New York Times.

"Ei (rușii - n.r.) nu sunt încă parte a soluției din Siria, atâta timp cât îl susțin în continuare pe președintele Bashar al-Asad vor continua să înrăutățească criza refugiaților și vor afecta eforturile de învingere a Statului Islamic”, este de părere William Taylor, vicepreședinte al Institutului pentru Pace din SUA. 

Francois Hollande plănuiește să viziteze Moscova miercuri, iar până la sfârșitul săptămânii urmează să se întâlnească cu liderii Germaniei, Italiei, Canadei și Chinei, dar și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.