Atacurile cibernetice contra Apărării în Franța "se dublează în fiecare an", serviciile blocând "24.000 de atacuri externe" informatice în 2016, spune ministrul Apărării. În acest context, Franța va înființa un comandament de operațiuni cibernetice.

Într-un interviu acordat publicației Journal du Dimanche, ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, precizează că, după ce a preluat mandatul în 2012 "și în special, în ultimii trei ani, amenințarea cibernetică a devenit majoră, inclusiv asupra propriilor mijloace militare", relatează AFP, preluată de Agerpres.

În timp ce un raport al serviciilor de informații americane acuză Rusia de a fi la originea pirateriei informatice contra taberei democrate în timpul alegerilor prezidențiale, Le Drian consideră că dacă o astfel de operațiune "a fost efectuată de un stat, aceasta este o ingerință intolerabilă".

Întrebat dacă Franța este la adăpost de atacuri similare, ministrul a răspuns: "Nu, desigur, nu trebuie să fim naivi (...) Nu poate fi exclus faptul că operațiuni de același tip ca cele observate în Statele Unite să încerce perturbarea procesului electoral francez".

Alegerile prezidențiale sunt programate în Franța în aprilie și mai.

"Tentativele de agresiune informatică asupra ministerului meu se dublează în fiecare an", a declarat ministrul, adăugând că, anul trecut, ''24.000 de atacurile externe au fost blocate de dispozitivele noastre de securitate".

Atacurile au reprezentat ”încercări de a prejudicia imaginea ministerului, atacuri cu scopuri strategice (hărțuire, urmărire, spionaj) și chiar tentative de a perturba sistemele noastre de drone".

"Franța își rezervă dreptul de a riposta prin orice mijloace pe care le consideră adecvate. Acest lucru poate implica arsenalul cibernetic de care dispunem, dar și mijloace convenționale. Totul va depinde de efectele atacului", a precizat Jean-Yves Le Drian.

La inițiativa sa, Franța se dotează acum cu un comandament de operațiuni cibernetice, CYBERCOM, sub responsabilitatea șefului Statului Major al armatei. Acest nou organism va dispune până în 2019 de un Stat Major supervizând 2.600 de "combatanți digitali", potrivit ministrului.