Autoritățile franceze au început luni dimineața evacuarea taberei de migranți de la Calais, acolo unde peste 7.000 de persoane locuiesc în condiții precare. Unii refuză să plece pentru că încă speră să ajungă în Marea Britanie.

„Jungla de la Calais”, așa cum presa internațională a numit tabăra de la Calais, este evacuată luni de autoritățile franceze. Peste 1.200 de polițiști și jandarmi se află la fața locului și îmbarcă migranții în autobuze.

Operațiunea a început la ora locală 6, iar cele 7.000 – 8.000 de persoane, după estimările autorităților, vor fi conduse în centre noi de primire din Franța.Majoritatea celor aflați în tabăra improvizată de la Calais dorește să ajungă în Marea Britanie, dar autoritățile de pe insulă au acceptat să primească doar 1.300 de copii aflați neînsoțiți în tabără.

De altfel, primul grup de copii fără familie a ajuns deja în Marea Britanie, conform BBC.

„Noi speram toți să mergem în Regatul Unit, dar asta s-a terminat acum. Dar, pe de altă parte, evacuarea este binevenită pentru că acest loc nu este confortabil pentru nimeni”, a spus un ethiopian în vârstă de 30 de ani, citat de AFP.

Autoritățile franceze susțin că au pregătit deja 7.500 de locuri de cazare și speră să evacueze Jungla în această săptămână cu ajutorul a peste 140 de autocare. Apoi, după ce nimeni nu se va mai afla în tabără, buldozerele vor pune la pământ corturile și barăcile transformate de migranți în locuințe improvizate.

Evacuarea taberei de la Calais îi face fericiți pe locuitorii din zonă, care spun că vor dormi mai liniștiți.