Ajutorul militar francez acordat Ucrainei face un salt înainte. Emmanuel Macron a anunțat miercuri livrarea de tancuri ușoare AMX-10 RC trupelor de la Kiev, conform Le Monde.

Nu s-a precizat numărul exact de bucăți ce vor fi livrate, dar acestea vor fi preluate din dotarea armatei franceze, care deține 248 de exemplare din acest vehicul destinat misiunilor de recunoaștere și sprijinirii trupelor de infanterie. „Până la victorie, până la revenirea păcii în Europa, sprijinul nostru pentru Ucraina nu va slăbi”, a subliniat șeful statului într-un mesaj publicat pe Twitter, la finalul unui interviu telefonic cu omologul său ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Proiectat în anii 1970, fabricat de compania Nexter, AMX-10 RC nu este un tanc în sensul general acceptat: este montat pe roți și nu pe șenile, iar blindajul său nu are nimic de-a face cu cel al unui Leclerc, tanc greu care echipează armata franceză. Dar tunul de 105 mm este formidabil în luptă corp la corp, iar mobilitatea lui îi oferă un avantaj față de vehiculele mai mari.

„Este un vehicul de teren foarte bun, câinele de pază perfect pentru a însoți vehiculele blindate de transport de trupe și pentru a sprijini infanteria la sol”, explică Marc Chassillan, inginer și specialist în echipamente militare terestre. De la mijlocul anilor 1980, Franța a trimis AMX-10 RC în Ciad, Irak, Kosovo și Mali, unde a fost numit „Rolls-ul deșertului” de către armata franceză.

„Un tanc destinat luptei corporale”

Acest tip de vehicul era solicitat de luni de zile de Ucraina, care nu are blindaje pentru a rezista trupelor rusești, dar mai ales pentru a-și susține viitoarele ofensive. Până acum, aliații occidentali ai Kievului refuzaseră să îi furnizeze chiar și tancuri ușoare, de teama unei escalade cu Moscova.

„Din punct de vedere politic, acest anunț este un simbol puternic. Franța va fi prima care va livra ceea ce militarii numesc un dispozitiv pentru lupta corp la corp, adică un vehicul blindat destinat luptei trupelor de infanterie”, subliniază Chassillan. Statele Unite iau în considerare trimiterea în Ucraina de Bradleys, vehicule de luptă de infanterie similare cu AMX-10 RC, dar încă nu a anunțat acest lucru.

Potrivit Ministerului Forțelor Armate, acest transfer nu va slăbi trupele franceze, spre deosebire de transferul celor optsprezece tunuri Caesar livrate Ucrainei, a căror absență reduce capacitățile de antrenament. AMX-10 RC aflate în posesia Armatei au început de fapt să fie înlocuite cu un vehicul mai modern, Jaguar. 300 de astfel de bucăți ar trebui să intre în serviciu până în 2030. Singura întrebare se referă la muniția ce va fi livrată pentru AMX-10 RC: obuzele de 105 mm nu sunt standard, iar Franța este singura care le deține. „Trebuie să fim atenți să nu punem în pericol disponibilitatea noastră operațională, deoarece este planificat să folosim AMX-10 RC până în 2030”, atenționează Chassillan.

Pe lângă aceste tancuri ușoare, ale căror condiții de livrare (număr, pregătire a echipajelor etc.) vor fi discutate în următoarele săptămâni între Sébastien Lecornu, ministrul francez al Forțelor Armate, și omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, Emmanuel Macron i-a confirmat lui Volodimir Zelenski expedierea unor vehicule de transport de trupe Bastion, deja menționate în octombrie 2022.

De asemenea, sunt studiate noi mijloace de apărare antiaeriană. Potrivit informațiilor noastre, Franța negociază cu Italia pentru a trimite în Ucraina o baterie SAMP/T Mamba, un sistem de rachete sol-aer cu performanțe apropiate de cele ale sistemului american  Patriot. Washingtonul anunțase în decembrie 2022 că va trimite un astfel de echipament (Patriot) pentru trupele Kievului.

sursa: RADOR