Violențele de sâmbătă de la protestele de pe străzile Parisului au dus la rănirea a 133 de persoane.

Guvernul francez studiază toate opţiunile pentru a evita noi scene de violenţe, inclusiv varianta instituirii stării de urgenţă, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al executivului de la Paris, Benjamin Griveaux, într-o intervenţie la Europe 1, transmite Agerpres.

„Christophe Castaner (ministrul de interne) a evocat starea de urgenţă. La această oră se desfăşoară o reuniune cu preşedintele Republicii, cu premierul (Edouard Philippe) şi ministrul de interne pentru a face mai întâi bilanţul zilei de ieri (sâmbătă) şi a se vedea ce măsuri ar trebui luate pentru a evita astfel de evoluţii, pentru că nu există nicio îndoială că fiecare weekend se transformă într-un protest şi un ritual de violenţă”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Ciocniri violente între scutieri şi protestatarii din mişcarea denumită „Vestele galbene” au avut loc sâmbătă pe străzile Parisului în al treilea weekend consecutiv de manifestaţii împotriva costului ridicat al vieţii.

Conform poliţiei franceze, violenţele de sâmbătă s-au soldat 133 de persoane rănite şi au condus la reţinerea a 412 de protestatari, dintre care 378 au fost plasaţi în arest preventiv, conform AFP.

Dintre cei 133 de răniţi, 23 sunt reprezentanţi ai forţelor de ordine, a detaliat prefectura.

Întreaga zi de sâmbătă, Parisul a fost scena unor importante violenţe urbane în vestul şi centrul capitalei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a convocat pentru duminică dimineaţă o reuniune de urgenţă la Palatul Elysee.

„Nicio cauză nu justifică ca forţele de ordine să fie atacate, ca magazinele să fie jefuite, ca trecători sau jurnalişti să fie ameninţaţi, ca Arcul de triumf să fie vandalizat”, a spus sâmbătă preşedintele francez, la Buenos Aires, unde s-a încheiat summitul G20.

Poliția a transmis că protestatarii au aruncat cu proiectile în poliţişti, au incendiat maşini şi au spart vitrinele magazinelor. În anumite zone, grupuri de bărbaţi mascaţi umblau liberi, spărgând geamurile unei dube a poliţiei cu bare de metal şi dând foc la cauciucuri.

În replică, forțele de ordine au folosit grenade asurzitoare, gaze lacrimogene şi un tun cu apă împotriva protestatarilor pe bulevardul Champs-Elysees şi în alte locuri din oraş, precum Opera şi Piaţa Bastiliei. Peste o duzină de staţii de metrou au fost închise.

Unii protestatari au aruncat cu proiectile în Arcul de Triumf, strigând „Macron demisionează” şi mâzgălind pe monument „Vestele galbene vor triumfa”, în timp ce alții au zdrobit vitrinele unor magazine precum cele ale mărcilor Chanel, Apple şi Dior, unde protestatarii au instalat un placaj din lemn cu mesajul „Merry Mayhem” (Dezordine fericită).

Ciocnirile din Paris au început dimineaţă devreme, în contextul preocupărilor că grupurile de extremă dreapta şi extremă stânga infiltrează mişcarea „Vestelor galbene”. Proteste au izbucnit în mai multe oraşe din Franţa, de la Charleville Mezieres în nord-est la Marsilia în sud. În oraşul Nisa, camioane au blocat accesul pe aeroport.

„Vinovaţii pentru aceste violenţe nu vor schimbare, nu vor nicio ameliorare, ei vor haos: ei trădează cauzele pe care pretind că le servesc şi pe care le manipulează. Vor fi identificaţi şi traşi la răspundere pentru actele lor în faţa justiţiei”, a spus Emmanuel Macron.

„Voi respecta mereu protestele, voi asculta mereu opoziţia, dar nu voi accepta niciodată violenţa”, a concluzionat Macron.