Violențele de sâmbătă de la protestele de pe străzile Parisului au dus la rănirea a 133 de persoane.

Guvernul francez studiază toate opțiunile pentru a evita noi scene de violențe, inclusiv varianta instituirii stării de urgență, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al executivului de la Paris, Benjamin Griveaux, într-o intervenție la Europe 1, transmite Agerpres.

„Christophe Castaner (ministrul de interne) a evocat starea de urgență. La această oră se desfășoară o reuniune cu președintele Republicii, cu premierul (Edouard Philippe) și ministrul de interne pentru a face mai întâi bilanțul zilei de ieri (sâmbătă) și a se vedea ce măsuri ar trebui luate pentru a evita astfel de evoluții, pentru că nu există nicio îndoială că fiecare weekend se transformă într-un protest și un ritual de violență”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Ciocniri violente între scutieri și protestatarii din mișcarea denumită „Vestele galbene” au avut loc sâmbătă pe străzile Parisului în al treilea weekend consecutiv de manifestații împotriva costului ridicat al vieții.

Conform poliției franceze, violențele de sâmbătă s-au soldat 133 de persoane rănite și au condus la reținerea a 412 de protestatari, dintre care 378 au fost plasați în arest preventiv, conform AFP.

Dintre cei 133 de răniți, 23 sunt reprezentanți ai forțelor de ordine, a detaliat prefectura.

Întreaga zi de sâmbătă, Parisul a fost scena unor importante violențe urbane în vestul și centrul capitalei.

Președintele francez Emmanuel Macron a convocat pentru duminică dimineață o reuniune de urgență la Palatul Elysee.

„Nicio cauză nu justifică ca forțele de ordine să fie atacate, ca magazinele să fie jefuite, ca trecători sau jurnaliști să fie amenințați, ca Arcul de triumf să fie vandalizat”, a spus sâmbătă președintele francez, la Buenos Aires, unde s-a încheiat summitul G20.

Poliția a transmis că protestatarii au aruncat cu proiectile în polițiști, au incendiat mașini și au spart vitrinele magazinelor. În anumite zone, grupuri de bărbați mascați umblau liberi, spărgând geamurile unei dube a poliției cu bare de metal și dând foc la cauciucuri.

În replică, forțele de ordine au folosit grenade asurzitoare, gaze lacrimogene și un tun cu apă împotriva protestatarilor pe bulevardul Champs-Elysees și în alte locuri din oraș, precum Opera și Piața Bastiliei. Peste o duzină de stații de metrou au fost închise.

Unii protestatari au aruncat cu proiectile în Arcul de Triumf, strigând „Macron demisionează” și mâzgălind pe monument „Vestele galbene vor triumfa”, în timp ce alții au zdrobit vitrinele unor magazine precum cele ale mărcilor Chanel, Apple și Dior, unde protestatarii au instalat un placaj din lemn cu mesajul „Merry Mayhem” (Dezordine fericită).

Ciocnirile din Paris au început dimineață devreme, în contextul preocupărilor că grupurile de extremă dreapta și extremă stânga infiltrează mișcarea „Vestelor galbene”. Proteste au izbucnit în mai multe orașe din Franța, de la Charleville Mezieres în nord-est la Marsilia în sud. În orașul Nisa, camioane au blocat accesul pe aeroport.

„Vinovații pentru aceste violențe nu vor schimbare, nu vor nicio ameliorare, ei vor haos: ei trădează cauzele pe care pretind că le servesc și pe care le manipulează. Vor fi identificați și trași la răspundere pentru actele lor în fața justiției”, a spus Emmanuel Macron.

„Voi respecta mereu protestele, voi asculta mereu opoziția, dar nu voi accepta niciodată violența”, a concluzionat Macron.