Un ministru francez a declarat că Parisul nu va ezita să-i lase pe refugiații de la Calais să intre în Marea Britanie, în cazul unui Brexit.Declarația vine chiar înainte de reuniunea franco-britanică de joi dedicată referendumului din Marea Britanie.

Într-un interviu acordat Financial Times, ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, a susținut că Franța va înceta să-i mai rețină pe refugiați în portul Calais și îi va încuraja pe bancheri să părăsească Marea Britanie pentru a veni în Franța, în cazul în care la referendum se decide despărțirea Londrei de Bruxelles. 

"În ziua în care această relație se va rupe, refugiații nu vor mai fi în Calais", a avertizat, potrivit AFP, ministrul Macron, adăugând că Brexitul ar putea duce și la dispariția acordului care permite Marii Britanii să desfășoare controale la frontieră, pe coasta franceză a Canalului Mânecii.

"Nimic nu ar împiedica mii de oameni să traverseze Canalul peste noapte", a spus oficialul francez.

Emmanuel Macron a adăugat că, în cazul unui Brexit, Regatul Unit nu ar mai avea acces deplin la piața unică, iar Parisul ar putea încerca să atragă servicii financiare și să-i încurajeze bancherii să plece din Londra.

Recent, autoritățile franceze au început o operațiune de evacuare a adăposturilor improvizate ale refugiaților din partea de sud a "Junglei" din Calais.

Între 3.700 și 7.000 de refugiați stau în cea mai mare tabără ilegală din Franța, în speranța că vor putea la un moment dat să treacă granița în Marea Britanie. Autoritățile încearcă să-i mute în centrul de primire de la Calais sau în alte părți.