După ultimele arestări în masă din Rusia, Franța solicită Germaniei să renunțe la controversatul gazoduct Nord Stream 2. Presiunea asupra Guvernului de la Berlin e în creștere.

În contextul arestării principalului critic al Kremlinului, Aleksei Navalnîi și al violențelor poliției ruse împotriva demonstranților pașnici, Franța a cerut Guvernului german să pună capăt controversatului proiect Nord Stream 2, derulat împreună cu Rusia. "Întotdeauna am spus că avem cele mai mari îngrijorări cu privire la proiect", a declarat luni, la postul de radio France Inter, secretarul de stat pentru afaceri europene Clément Beaune.

Anterior și Parlamentul European a cerut stoparea acestui proiect. SUA și mai multe state europene, printre care Polonia, au tot criticat proiectul ruso-german. Ele au avertizat Germania că va deveni prea dependentă de gazul rusesc. Totodată, și-au exprimat temerile privind urmările negative pentru statele est-europene.

Și în Germania, se înmulțesc vocile care solicită oprirea sau suspendarea Nord Stream 2, relatează Spiegel Online.

La sfârșitul lunii trecute, lucrările la finalizarea conductei din Marea Baltică au fost reluate.

Dar există și personalități care pledează în favoarea proiectului. Printre ele, fostul președinte al SPD și al Parlamentului European, Martin Schulz, care a respins chiar și sancțiunile impuse Rusiei. "Până în prezent nu am văzut nicio sancțiune care să-l oblige pe Vladimir Putin să cedeze. Sancțiunile sunt uneori necesare. Dar sunt sigur că în cazul Navalnîi nu vom obține nimic cu sancțiuni", a declarat Schulz într-un interviu acordat Der Spiegel.

Cererea Franței a fost respinsă de Guvernul de la Berlin. Purtătoarea de cuvânt Martina Fietz a declarat luni că abordarea Executivului german față de acest subiect ”nu s-a schimbat” în ultima perioadă, notează Welt Online.

Un purtător de cuvânt al MAE german a declarat că poziția franceză este cunoscută Guvernului de la Berlin. 

Săptămâna trecută, miniștrii de externe ai UE au discutat despre o posibilă reacție europeană față de modul în care autoritățile ruse s-au comportat cu Aleksei Navalnîi, stabilind doar o vizită a șefului diplomației europene, Josep Borrell, la Moscova, la începutul lunii februarie, pentru a discuta despre arestarea lui Aleksei Navalnîi, dar și despre relațiile UE-Rusia.