Extrema dreaptă franceză condusă de Marine Le Pen a obținut duminică un rezultat mai puțin bun decât anunțau sondajele, în primul tur al alegerilor regionale și departamentale. Scrutinul a fost marcat de un puternic absenteism.

"Un salt este posibil" înainte de al doilea tur, duminica viitoare, a reacționat la postul privat de televiziune TF1 vicepreședintele Rassemblement Național (Adunarea Națională, RN, fostul Front Național), Jordan Bardella, în condițiile în care, contrar sondajelor, partidul său nu s-a clasat pe primul loc în niciuna dintre cele 6 din 13 regiuni potrivit primelor estimări, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Sondajele sugerau că Rassemblement National ar putea fi formațiunea cea mai votată în șase regiuni în acest prim tur.

Partidul președintelui Emmanuel Macron nu a înregistrat nici el rezultate bune, la mai puțin de un an după alegerile prezidențiale.

De o manieră generală, alegătorii și-au exprimat susținerea pentru președinții aflați la sfârșit de mandat, ceea ce favorizează LR și Partidul Socialist (PS), în detrimentul RN și al partidului președintelui Macron, la Republique en Marche (Lrem), puțin implantat pe plan local.

Lrem, un partid înființat în jurul lui Emmanuel Macron pentru alegerile prezidențiale din 2017, nu are nici el prea mare ancorare locală și nu a înregistrat rezultate bune.

Ecologiștii (EELV), care au realizat o bună performanță în marile orașe în timpul alegerilor municipale din 2020, nu au obținut nici ei rezultate bune.

Primul tur al alegerilor regionale și departamentale a fost marcat de un foarte mare absenteism, între 66,5% și 68,6%, potrivit estimărilor institutelor de sondare a opiniei publice.

Circa 48 de milioane de cetățeni au fost chemați la urne pentru a reînnoi adunările regionale și departamentale în 13 regiuni din Franța metropolitană și în cinci teritorii de peste mări.