Cele patru țări susțin și candidatura Republicii Moldova la UE.

Franța, Germania, Italia și România sunt toate în favoarea acordării imediate a statutului de stat candidat la UE pentru Ucraina, a declarat președintele francez Emmanuel Macron, aflat în vizită la Kiev alături de liderii celorlalte trei state membre UE.

La conferința de presă comună cu omologul său român, Klaus Iohannis, cu cancelarul german Olaf Scholz și cu premierul italian Mario Draghi, Macron a declarat, după întâlnirea celor patru lideri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski: „Toți patru susținem statutul de candidată imediată la aderare”, transmite AFP.

Macron a adăugat că „acest statut va fi însoțit de o foaie de parcurs și va implica luarea în considerare a situației din Balcani și din vecinătate, în special din (Republica) Moldova”, notează Agerpres.

Ucraina este parte a familiei europene, a spus și Olaf Scholz. „Germania este în favoarea unei decizii pozitive pentru Ucraina (în privința candidaturii - n.r.). Același lucru este valabil și pentru Moldova”, a spus cancelarul german.

Premierul Italiei a subliniat că acesta este doar startul. „Cel mai important mesaj din cadrul vizitei noastre este că Italia dorește Ucraina în UE, dorește ca aceasta să aibă statut de candidat și va susține această poziție în următorul Consiliu European. Zelenski știe că este o drum înainte, nu doar un pas”, a spus Draghi.

Klaus Iohannis a subliniat că acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia la Consiliul European de săptămâna viitoare „este esențială în construirea unui scut puternic și durabil în jurul propriilor noastre valori”.

„Este o dovadă a capacității noastre de a proiecta securitate și stabilitate în vecinătatea noastră. Nu ne permitem să ezităm!”, a mai spus Iohannis.

Criza cerealelor

Klaus Iohannis s-a referit în conferința comună de presă și la criza cerealelor: ”Ne aflăm acum în punctul în care Rusia a mai adăugat un instrument de șantaj printre acțiunile sale – cerealele. Condamn cu tărie utilizarea exporturilor de cereale de către Rusia ca pe o armă, cu un asemenea impact global major. Am discutat astăzi despre acest subiect și despre soluțiile posibile pentru depășirea acestei situații”.

România participă activ la eforturile de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina și acționează ca hub regional pentru grânele ucrainene, a precizat Klaus Iohannis, adăugând că autoritățile române depun eforturi pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a ușura tranzitul prin Portul Constanța de la Marea Neagră și prin porturile dunărene.

De la începutul invaziei rusești, Portul Constanța a asigurat tranzitul a peste un milion de tone de cereale din Ucraina.

De asemenea, România depune eforturi pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, precum și pentru reabilitarea liniilor de cale ferată cu ecartament larg de pe teritoriul României.

România face apel pentru implicarea tuturor actorilor relevanți, pentru convenirea unei „coaliții de state” care să sprijine efortul internațional de creare a unor „coridoare albastre” pentru transportul maritim, în siguranță, prin Marea Neagră.