În situația în care tensiunile au fost rareori atât de mari între Taipei și Beijing, liderul "La France insoumise" afirmă că "Taiwanul este pe deplin o parte componentă a Chinei", acuzându-i pe americani că vor "să deschidă un nou front” în Asia.

Încă o dată, poziția lui Jean-Luc Mélenchon pe un subiect internațional riscă să facă mult zgomot, scrie Les Echos. Săptămâna trecută, șeful La France insoumise (LFI) a calificat pe blogul său drept "provocare" deplasarea președintei Camerei Reprezentanților Statelor Unite în Taiwan, estimând că "nu există decât o singură Chină", în plină tensiune între Taipei și Beijing.

Inițiativa lui Nancy Pelosi luată în cadrul turneului său asiatic, este considerată de China o provocare, un sprijin pentru partizanii independenței Taiwanului și o negare a promisiunii Statelor Unite de a nu avea relații oficiale cu insula.Vorbind despre o "provocare a SUA în Taiwan",

Jean-Luc Mélenchon estimează în postarea sa săptămânală pe blog că "nu există decât o singură Chină", referindu-se la teritoriul continental și că "Taiwanul este pe deplin o componentă a Chinei", reluând o expresie susținută de regimul de la Beijing, dar respinsă de autoritățile de la Taipei. 

Mulțumiri ale ambasadei 

Provenită dintr-un partid independentist, actuala președintă a Taiwanului, Tsai Ing-wen, refuză, spre deosebire de guvernul precedent, să recunoască faptul că insula și continentul fac parte "din aceeași Chină". "Chinezii vor rezolva problema între ei. Nu există altă soluție rezonabilă posibilă", a declarat Jean-Luc Mélenchon, care acuză Statele Unite că vor "să deschidă un nou front".

O poziție susținută de mult timp de Jean-Luc Mélenchon, care spunea anul trecut că refuză "războiul rece cu China", pe tema unei propuneri de rezoluție a Adunării Naționale în favoarea participării Taiwanului la lucrările unor organizații internaționale.În cursul serii, ambasada Chinei în Franța i-a mulțumit printr-un tweet lui Jean-Luc Mélenchon "pentru sprijinul său constant pentru politica unei singure Chine".

Vii reacții la stânga 

Aceste afirmații controversate au făcut stânga să reacționeze. Șeful PS, Olivier Faure, a rătat că "oportunitatea vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan este discutabilă, dar voința taiwanezilor de a trăi în democrație nu este".

Liderul ecologiștilor, Julien Bayou, s-a desolidarizat și el de reprezentantul La France insoumise: "Mélenchon vorbea despre 'provocare' când Ucraina democratică se apăra în Donbas de Rusia autoritară. Și el vorbește despre 'provocarea' Taiwanului când această țară acționează liber față de China. O țară democratică este inevitabil o 'provocare' pentru o dictatură", a scris el pe Twitter.

Sursa: RADOR