Peste 800.000 de francezi au protestat joi în întreaga Franță. Reforma pensiilor a dus la o grevă în aproape toate sectoarele de activitate.

Peste 800.000 de oameni au ieșit în stradă în circa 70 de orașe pentru a denunța reforma dorită de președintele Emmanuel Macron. La Paris, unde au protestat circa 250.000 de oameni, au avut loc și incidente, în pofida unui amplu dispozitiv de circa 6.000 de polițiști și jandarmi. Aproape 90 de persoane au fost reținute.

La grevă au luat parte și profesori, pensionari, studenți, avocați, medici, angajați din sectorul energiei și transporturilor, dar și polițiști, care au blocat unele secții. 

44% dintre salariații companiei de electricitate EDF au fost în grevă, 80% dintre cei ai RATP (compania publică de transport din Paris și Île-de-France) și 55% dintre cei ai companiei naționale feroviare, relatează EurActiv.fr. Greva a afectat și școlile, jumătate dintre profesori luând parte la manifestații, și cursele aeriene.

Mobilizarea a fost mult mai mare față de precedentele greve. Manifestațiile vor continua și vineri.

Proiectul de reformă a pensiilor, ale cărui detalii încă nu au fost comunicate de autoritățile guvernamentale, prevede un sistem pe puncte, aplicabil tuturor în locul celor 42 de regimuri existente în prezent (pensii private, pensii pentru funcționari, pensii speciale, pensii complementare etc).