Ultimele evaluări ale Ministerului francez al tranziției ecologice estimează "la 383 de miliarde de euro costul reconstrucției Ucrainei", dintre care 83 de miliarde doar pentru infrastructura transporturilor.

Guvernul francez a promis că va furniza nave, autobuze și căi ferate Ucrainei, a cărei infrastructură de transport a fost grav avariată de invazia rusă, notează Le Nouvel Observateur.

Ministrul delegat pentru transporturi, Clément Beaune, care a încheiat duminică, 23 aprilie, o vizită de patru zile în Ucraina, a făcut apel la companiile franceze, "de acum înainte", "să fie prezente acolo, mai ales în sectorul transporturilor".

Potrivit Ministerului francez pentru tranziție ecologică, "cele mai recente evaluări estimează costul reconstrucției Ucrainei la 383 de miliarde de euro", dintre care 83 de miliarde doar pentru infrastructura transporturilor.

Clément Beaune "a luat inițiativa de a reuni la întoarcerea sa în Franța liderii principalelor companii franceze din sectorul transporturilor pentru a accelera mobilizarea acestora pentru Ucraina", a adăugat ministerul într-un comunicat.

Între timp, Franța a promis că va "dona ambarcațiuni-pilot" și că va mobiliza "expertiza tehnică a Porturilor HAROPA (managerul porturilor de pe Sena) pentru a crește exporturile de cereale". De asemenea, va trimite "autobuze suplimentare în Ucraina pentru a asigura transportul școlar, pe lângă cele treizeci și ceva de vehicule deja livrate", potrivit comunicatului.

Parisul s-a angajat "să furnizeze Ucrainei 20.000 de tone de șine de cale ferată pentru a reconstrui câteva sute de kilometri de căi ferate" avariate de lupte și bombardamente și "încă o duzină de generatoare de 1,5 tone, pe lângă cele douăzeci livrate în săptămânile următoare către căile ferate ucrainene".

În cele din urmă, "Franța primește 10 controlori de trafic aerian ucraineni la ENAC (Școala Națională de Aviație Civilă, N.D.L.R.) pentru a se pregăti pentru redeschiderea cerurilor ucrainene", a precizat ministerul.

"De la începutul conflictului, Franța a oferit sprijin militar care este foarte important, dar există și sprijin civil, inclusiv în efortul de război, care este vital", a explicat Clément Beaune, citat în comunicatul de presă.

Sursa: RADOR