Mâna întinsă de Executiv va fi strânsă de sindicate?

În timp ce președintele Franței a respins posibilitatea unei întâlniri cu sindicatele, iar guvernul le-a respins propunerea de a numi un mediator pentru reforma pensiilor, Élisabeth Borne a preluat, în sfârșit, inițiativa, scrie Le Figaro.

Astfel, prim-ministrul a invitat organizațiile din spatele mișcării sociale la Matignon lunea sau marțea viitoare, potrivit lui Laurent Berger.

Dar care va fi, mai exact, obiectul acestei întâlniri? Întrebați miercuri dimineață, mai mulți membri ai guvernului au indicat că se va referi în special – dar nu numai – la reforma pensiilor.

Subiectul va fi "neapărat" abordat, a remarcat ministrul delegat pentru Industrie, Roland Lescure, la France Inter, precizând totodată că "întrebarea este dacă, atunci când suntem de acord să nu fim de acord, suntem capabili să vorbim despre altceva sau nu. Cred că trebuie să vorbim despre altceva", a declarat el, solicitând "deschiderea unor noi căi de urmat", până la luarea deciziei Consiliului Constituțional asupra textului.

"Chestiunea pensiilor va fi centrală, dar [...] există un text care a fost adoptat de Parlament", a adăugat colegul său responsabil cu Transporturile, Clément Beaune, la Europa 1. Cu alte cuvinte, întâlnirea va fi o ocazie pentru a reveni la text, și mai precis la punctele care "depind de aplicarea reformei", dar nu se va pune problema "rescrierii textului adoptat în Parlament".

În mod similar, conversația ar trebui să abordeze și alte teme deschise de mișcarea socială, precum salariile sau munca, a considerat ministrul: "Ideea este să nu avem o a doua dezbatere parlamentară pe masa premierului doar pe problema pensiilor", a insistat el. Nici ridicarea vârstei legale la 64 de ani nu ar trebui să fie negociabilă.

Pentru guvern, această întâlnire este așadar și o oportunitate de tranziție către o normalizare dorită a relațiilor cu sindicatele, care au fost puternic lovite de odiseea pensiilor. Pentru aceasta, va fi necesară restabilirea legăturilor cu reprezentanții angajaților care sunt extrem de suspicioși. La fel, executivul vrea să se pregătească pentru consecințe și să lase definitiv în urmă acest subiect exploziv. La rândul lor însă, reprezentanții angajaților rămân precauți: "Invitația doamnei Borne este bine făcută la intersindical.

Prin urmare, în acest context o discutăm. Atenție însă la dezamăgire, dacă ceea ce supără nu va fi respins. Efectul ar fi dezastruos, iar cei șase ar lua o altă întorsătură", a avertizat Laurent Escure, șeful Unsa, pe Twitter.

Aceeași constatare a făcut-o Laurent Berger. "Nu este posibil să nu fie pe ordinea de zi", a avertizat șeful CFDT, pe FranceInfo. Sindicalistul speră să poată "vorbi despre 64 de ani, despre ce se întâmplă astăzi în țara noastră", dar cu o condiție prealabilă: "suspendarea vârstei de 64 de ani" pentru angajații în cauză, și începerea medierii pentru "reducerea confruntării". Două puncte deja excluse de guvern: Roland Lescure a închis astfel ușa acestei ipoteze a unui mediator "deus ex machina", precum François Hollande sau Jean-Dominique Senard, pentru a convinge diferitele părți să cadă de acord.

În mod similar, François Bayrou a avertizat că punerea deoparte a textului "nu este posibilă", la France 2, miercuri dimineață.În ciuda acestui fapt, Laurent Berger le-a cerut partenerilor săi să accepte propunerea premierului, considerând că "până aseară, nu exista niciun motiv ca CGT să nu meargă acolo", la întâlnirea cu premierul.

"Este încă timp să vorbim între noi și să suspendăm această reformă pentru a găsi un compromis social", a pledat el.

Sursa: RADOR