Camera de Instrucție a Curții de Apel din Paris a decis să respingă extrădarea cerută de Italia pentru cei zece foști teroriști, membri ai Brigăzilor roșii, arestați în aprilie 2021, în cadrul operațiunii 'Umbre Roșii'.

Printre aceștia se află și fostul militant al organizației parmilitare Lotta Continua, Giorgio Pietrostefani, condamnat în Italia și considerat una dintre persoanele care au dispus asasinarea comisarului Calabresi în urmă cu 50 de ani la Milano.

Motivele sentinței vor fi anunțate în zilele următoare. Decizia poate fi contestată de procuratura franceză.

Mario Calabresi avertizează în sentința Curții de Apel din Paris "gustul amar al sistemului francez, care de zeci de ani garantează impunitatea unui grup de oameni care au comis crime sângeroase".

"Respect deciziile justiției franceze, care acționează în deplină independență. Aștept să cunosc motivele unei sentințe care neagă toate extrădările, fără distincție. Aceasta este o sentință mult așteptată de victime și de întreaga țară, care vizează o pagină dramatică și încă dureroasă a istoriei noastre", a comentat ministrul italian al justiției, Marta Cartabia.

"Pot aprecia în următoarele zile existența în sistemul juridic francez a unui recurs de tipul celui prevăzut de articolul 706 din Codul penal italian, sau a recursului la Curtea Supremă, în cazul extrădărilor în străinătate" , a declarat procurorul general al orașului Milano, Francesca Nanni. La citirea sentinței în instanța de la Paris, un grup de italieni în frunte cu deputatul Ligii Nordului, Daniele Belotti a strigat în cor „asasini!”.

Președintele formațiunii Fratelli d'Italia, Giorgia Meloni definește decizia drept "inacceptabilă și rușinoasă". "Ne-am iluzionat că "doctrina Mitterrand" s-a terminat. Am înțeles acum că nu este așa. Familiile victimelor merită adevăr și dreptate. Guvernul Draghi trebuie să ia măsuri imediate: acești criminali trebuie să-și ispășească până în ultima zi pedeapsa în Italia".

Sentința Camerei de Instrucție a Curții de Apel din Paris a fost ascultată de toți italienii condamnați și au fugit în Franța, cu excepția celui mai în vârstă, Giorgio Pietrostefani, 78 de ani. Bolnav de ceva vreme, din cauza consecințelor unui transplant, se află în spital și în condiții care nu i-au permis să fie prezent la celelalte audieri care îl privesc.

Pietrostefani a fost unul dintre fondatorii organizației Lotta Continua, iar în Italia a avut o condamnare de 22 de ani, fiind considerat una dintre persoanele care au dispus asasinarea lui Calabresi. Pentru el, la fel ca și pentru celăilalți italieni extrădați, în ultimele luni audierile s-au succedat, cele mai multe fiind amânate pentru a permite trimiterea din Italia a materialelor referitoare la condamnările foștilor teroriști.

"În urmă cu 25 de ani, Franța a decis să-l primească și oamenii nu sunt colete care pot fi trimise înapoi. Este o decizie rezonabilă luată pentru protecția oamenilor și îmi exprim satisfacția, deoarece am crezut mereu în nevinovăția lui", a declarat pentru agenția ANSA avocatul Alessandro Gamberini, avocatul italian al lui Pietrostefani.

sursa: RADOR