Cancelarul german și președintele francez, Emmanuel Macron, au promis să continue să ajute Ucraina.

Franța și Germania vor susține Ucraina "cât timp va fi necesar", "neclintit", împotriva agresiunii ruse, au promis cancelarul german, Olaf Scholz, și președintele francez, Emmanuel Macron, relatează La Libre Belgique, preluată de Rador.

"Vom continua să furnizăm Ucrainei, cât timp va fi necesar, tot sprijinul de care va avea nevoie", a declarat Olaf Scholz într-o ceremonie la Sorbona, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a tratatului de reconciliere dintre Germania și Franța.

"Împreună, în calitate de europeni, pentru a apăra proiectul nostru de pace european", a mai spus Scholz.

La rândul său, Emmanuel Macron a reafirmat "sprijinul neclintit" al celor două țări pentru poporul ucrainean "în toate domeniile".

"După 24 februarie, uniunea noastră nici nu s-a divizat, nici nu s-a derobat de la răspunderi", a adăugat Macron.

Această ceremonie de la Sorbona urmărește să arate unitatea regăsită între cele două țări a căror relație a fost slăbită în ultimele luni de consecințele războiului din Ucraina.

"Viitorul, ca și trecutul, se bazează pe cooperarea celor două țări ale noastre ca locomotiovă a unei Europe unite", a declarat cancelarul german, care a numit "motorul franco-german" "mașină de compromis" care permite "să se transforme controversele și interesele divergente într-o acțiune convergentă".

"Germania și Franța, pentru că au defrișat drumul reconcilierii, trebuie să devină pionieri pentru punerea pe baze noi a Europei noastre", a declarat apoi Emmanuel Macron. Președintele francez s-a referit la necesitatea de "a construi un nou model energetic", de a încuraja "inovația și tehnologia de mâine" sau de a favoriza o Uniune Europeană capabilă să se asume ca putere geopolitică în sine în materie de apărare, în domeniul spațial, în diplomație".

Berlinul nu s-ar opune dorinței Poloniei de a trimite Ucrainei tancuri de fabricație germană Leopard

Ministra germană de externe Annalena Baerbock a declarat duminică, într-un interviu acordat postului de televiziune francez LCI, că Germania nu s-ar opune dacă Polonia dorește să trimită Ucrainei tancuri Leopard 2 de fabricație germană, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Întrebată ce s-ar întâmpla dacă Polonia ar merge înainte și ar trimite Ucrainei tancuri Leopard 2 fără aprobarea Germaniei, Baerbock a răspuns: "Deocamdată întrebarea nu a fost pusă, dar dacă am fi întrebați, nu ne-am opune".

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat duminică că o decizie cu privire la livrarea de tancuri Ucrainei, indiferent care ar fi aceasta, va fi luată în curând. Într-un interviu acordat ARD TV, Pistorius a spus că Germania nu va adopta o decizie pripită deoarece guvernul are mulți factori de luat în considerare, inclusiv consecințele pe plan intern asupra securității populației germane.

Tot în cursul zilei de duminică, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că așteaptă "o declarație clară" din partea Berlinului care să autorizeze trimiterea de tancuri Leopard, pe care le produce, de către țările care le au în dotare.

Polonia și Finlanda s-au oferit să livreze Ucrainei tancuri Leopard pe care le dețin, dar au nevoie de aprobarea oficială a Germaniei.

Franța ia în calcul să ofere Ucrainei tancuri grele Leclerc, dar cu condiții

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat duminică, după summitul cu cancelarul german Olaf Scholz, că Franța nu exclude posibilitatea de a oferi Ucrainei tancuri grele Leclerc pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, dar pentru aceasta trebuie îndeplinite anumite condiții, relatează agențiile Reuters și EFE.

''I-am cerut ministrului apărării să se ocupe de asta, nimic nu este exclus'', a spus Macron la o conferință de presă comună cu cancelarul Scholz, după consiliul de miniștri franco-german care s-a desfășurat la Paris. 

El a enunțat însă trei condiții pentru aceasta, și anume ca trimiterea unor astfel de tancuri armatei ucrainene să nu conducă la o escaladare a conflictului, soldații ucraineni să fie pregătiți să le folosească și să nu fie afectate capacitățile armatei franceze.

 O decizie asupra trimiterii de tancuri grele Ucrainei va fi coordonată împreună cu aliații, inclusiv cu Germania, în discuțiile ce vor continua în zilele și săptămânile următoare, a mai spus Macron.

Congresmeni americani cer administrației Biden să trimită Ucrainei tancuri Abrams

Congresmeni americani au cerut duminică administrației președintelui Joe Biden să trimită Ucrainei tancuri M1 Abrams, estimând că inclusiv un număr simbolic al acestor tancuri ar putea determina aliații europeni să procedeze la fel, relatează Reuters.

Potrivit lui Michael McCaul, noul președinte republican al Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților a SUA, chiar și ''un singur'' tanc Abrams ar fi suficient ca aliații europeni ai SUA, în special Germania, să-și deschidă propriul stoc de tancuri în lupta împotriva Rusiei în Ucraina.

Potrivit Reuters, Germania ar fi de acord să ofere tancuri Leopard dacă Statele Unite trimit la rândul lor în Ucraina propriile tancuri Abrams, ceea ce Washingtonul refuză, invocând dificultăți logistice și de mentenanță.

Ce a cerut Zelenski la reuniunea de la Ramstein

Reuniunea desfășurată la baza militară americană Ramstein, Germania, privind posibilele livrări de tancuri grele către Ucraina, s-a încheiat fără niciun rezultat concret.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut națiunilor aliate să accelereze aprovizionarea cu arme grele, numai că între țările occidentale nu a existat unanimitate în acest sens, fapt care stârnit reacția imediată a Kremlinului, al cărui purtător de cuvânt, Dimitri Peskov, a afirmat că acest lucru ar demonstra că acum, posibila victorie a Ucrainei ''pe câmpul de luptă'' este ''iluzorie'', relatează Euronews, preluat de Rador.

'Numeroși experți consideră însă că o posibilă aprovizionare cu tancuri grele moderne, de proveniență occidentală, ar reprezenta un avantaj strategic fundamental pentru Kiev pe frontul de Est.

''Nu vom încetini ritmul, vom continua să facem eforturi pentru a ajuta Ucraina și sunt sigur că partenerii noștri din întreaga lume doresc și ei să meargă până la capăt'', a asigurat după summit secretarul american al apărării, Lloyd Austin, adăugând că Kievul se pregătește să experimenteze ''o fază decisivă''.

La rândul său, Washingtonul va elibera un ajutor total în valoare de 2,5 miliarde de dolari, ajutor care include trimiterea a 59 de vehicule blindate ușoare Bradley, pe lângă cele 50 promise pe 6 ianuarie și alte 90 de vehicule folosite pentru transportul trupelor. Cu toate acestea, deocamdată, nu este prevăzută trimiterea de tancuri de tip Abrams.

Și Marea Britanie s-a angajat să trimită în Ucraina 600 de rachete Brimstone; Danemarca va trimite 19 arme Caesar de fabricație franceză și Suedia o serie de arme Archer. Mai mult, Finlanda plănuiește un ajutor militar de 400 de milioane de euro, care include în special artileria și muniția.

Liderii occidentali reuniți în Germania au preferat să nu livreze Ucrainei nici măcar sisteme de rachete cu rază lungă, care ar putea afecta lanțul de aprovizionare militar rus. Un consilier al lui Zelenski a propus ''să nu mai tremurăm în fața lui Putin'', dar miniștrii și soldații reuniți la Ramstein se tem o escaladare periculoasă a conflictului, în cazul în care Zelenski ar folosi aceste tipuri de arme pentru a lovi în profunzime teritoriul Rusiei, precum și bazele aeriene și navale din Crimeea.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a declarat că Ucraina este mulțumită de rezultatele celei de-a VIII-a reuniuni a Grupului de Contact pentru Ucraina (Ukraine Defense Contact Group - UDCG), care s-a desfășurat vineri la baza aeriană Ramstein din Germania. Potrivit ministrului, în afară de ajutorul militar anunțat, "au fost comunicate pachete de sprijin și în spatele ușilor închise".

Într-un interviu pentru postul Vocea Americii, Reznikov a remarcat că, la reuniunea UDCG, participanții au acordat o atenție considerabilă consolidării apărării antiaeriene. "Am vorbit la Ramstein nu numai despre Patriot, ci și despre alte sisteme. Vorbim despre acțiuni scurte, medii și lungi" - a declarat Oleksi Reznikov. Ministrul a remarcat că, în cadrul reuniunii din Germania, au fost rostite cuvintele cheie "oportunitatea și urgența acordării asistenței", notează RBC. 

Surse: RADOR, AGERPRES