Franța și Italia sunt foarte aproape de finalizarea detaliilor tehnice privind furnizarea către Ucraina a unui sistem de apărare antiaeriană SAMP/T, au declarat joi două surse diplomatice, deși nu era clar cât de repede se va lua o decizie finală.

Rusia a lansat joi un nou baraj de rachete, provocând moartea a cel puțin o persoană, la o zi după ce Kievul a obținut promisiuni din partea Occidentului privind livrarea a zeci de tancuri moderne de luptă pentru a respinge invazia rusă, scrie Reuters.

Ucraina a cerut aliaților săi occidentali mai multe sisteme de apărare antiaeriană și a solicitat în mod special SAMP/T, cunoscut sub numele de Mamba.

Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, se va deplasa vineri în Italia pentru a se întâlni cu omologul său italian, Guido Crosetto, ambele părți dorind să avanseze cu discuțiile privind SAMP/T.

"Suntem în curs de finalizare cu italienii. Nu este foarte departe", a declarat o sursă diplomatică franceză. Sistemul SAMP/T, un consorțiu comun franco-italian, poate urmări zeci de ținte și poate intercepta 10 deodată, fiind singurul sistem fabricat în Europa care poate intercepta rachete balistice.

"A fost luată o decizie politică. Acum trebuie doar să se finalizeze detaliile tehnice, deoarece este un sistem complicat", a declarat un al doilea diplomat, adăugând că se așteaptă ca președintele francez, Emmanuel Macron, și premierul italian, Giorgia Meloni, să oficializeze decizia. Franța a furnizat anterior Ucrainei rachete antiaeriene Mistral, lansate de la umăr și rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Crotale, care sunt folosite pentru a intercepta rachete și avioane care zboară la joasă înălțime. 

Sursa: RADOR