Franța lucrează la o rută terestră care ar permite Ucrainei să își exporte produsele agricole, prin România sau Polonia, în locul exporturilor prin Marea Neagră care au devenit imposibile după retragerea Rusiei din acordul internațional.

"Căutăm să vedem dacă, neputând trece prin Marea Neagră, putem trece în schimb prin intermediul rutelor terestre... ne uităm în special la rutele terestre prin România și Polonia", a anunțat luni ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, la postul de radio RMC Radio, informează Reuters, conform Agerpres.

"Vom continua să lucrăm pentru un sistem care nu ne pune la mâna sau la bunăvoința, sau în acest caz la reaua-voință, lui Vladimir Putin", a mai spus Marc Fesneau referindu-se la președintele Rusiei.

Moscova și-a anunțat sâmbătă decizia de a-și suspenda participarea la acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră ca răspuns la atacul cu drone asupra flotei rusești din Crimeea, atac nerecunoscut de Kiev, care acuză Moscova că fabrică un pretext pentru a-și justifica retragerea din acord.

Acordul de la Istanbul prevede în special inspectarea navelor comerciale care trec prin Strâmtoarea Bosfor în cele două sensuri, fără și cu încărcătură, de către cinci echipe compuse din doi inspectori ruși, doi ucraineni, doi turci și doi delegați ai ONU.

Acordul, intrat în vigoare la 1 august, a permis exportarea din porturile ucrainene a peste 9 milioane de tone de cereale și alte produse agricole, potrivit JCC, care a numărat în această săptămână, în largul Istanbulului, peste 170 de nave care așteptau să fie inspectate.

Decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind coridorul Mării Negre a condus la creșterea cotațiilor la grâu și porumb din cauză că a înmulțit îngrijorările cu privire la aprovizionarea mondială cu alimente.