Friedrich Merz va fi viitorul președinte al Uniunii Creștin-Democrate (CDU). El va fi al treilea șef al CDU după ce Angela Merkel a renunțat la conducerea partidului.

CDU a publicat vineri rezultatul votului membrilor săi, Friedrich Merz obținând 62,1% din voturi. El a fost preferat lui Norbert Röttgen - 25,8% și lui Helge Braun - 12,1%, mâna dreaptă a fostului cancelar Angela Merkel.

Rezultatul votului va fi confirmat de Congresul partidului, care va avea loc în ianuarie 2022.

Adjunctul său ar putea fi șeful filiale din Saxonia și premierul acestui land, Michael Kretschmer, notează Spiegel Online.

Angela Merkel a renunțat la conducerea CDU în 2018.

Annegret Kramp-Karrenbauer, fost ministru al apărării și apropiată a lui Merkel, i-a urmat la conducerea partidului, dar a demisionat în 2020. 

Un alt apropiat al fostului cancelar, Armin Laschet, nu a rezistat nici măcar un an în fruntea formațiunii, retrăgându-se după ce CDU a pierdut alegerile generale din septembrie 2021.

Friedrich Merz este considerat un reprezentant al aripii liberale din punct de vedere economic a CDU. El a anunțat că, în calitate de președinte, va ține cont de toate tendințele din partid și va susține toate problemele formațiunii, care nu a reușit până acum să se regăsească după plecarea lui Merkel, aflată la conducere timp de 18 ani.

În vârstă de 66 de ani, Merz a mai încercat de două ori să câștige șefia CDU, prima dată în 2020, după retragerea lui Annegret Kramp-Karrenbauer 2020 și în ianuarie anul acesta când a pierdut în fața lui Armin Laschet.