Chiar și sub dominația jihadiștilor, moartea și impozitele rămân cele două mari certitudini ale vieții, scrie Financial Times într-o minuțioasă analiză a veniturilor organizației Stat Islamic.

Potrivit Financial Times, ISIS încasează din taxe, confiscări și extorcări cel puțin la fel de mulți bani ca din vânzările de petrol.

Astfel, chiar dacă bombardamentele lansate de avioanele americane, rusești, franceze și ale celorlați aliați vor distruge mare parte a activelor petroliere controlate de Statul Islamic în Siria, economia califatului va continua să funcționeze.

Publicația britanică a intervievat ofițeri de informații, foști luptători ISIS și oameni care trăiesc în teritoriile controlate de organizație care spun că zakat (dania rituală în Islam), comisioanele percepute și sumele obținute din confiscări finanțează salariile plătite luptătorilor, dar și servicii precum curățarea străzilor sau subvenții pentru alimente în zonele ocupate.

Zakat, unul dintre perceptele de bază ale Islamului, este o taxă pe avere (de obicei 2.5 la sută) percepută de la cei care au suficiente venituri și utilizată pentru cei care au nevoie de ajutor sau cei care luptă pentru o cauză religioasă, justificarea ISIS pentru a o încasa. Pe lângă luptători, califatul a organizat și o armată de perceptori și informatori care strâng date despre averea și veniturile populației din teritoriul ocupat, care însumează circa jumătate din suprafața Siriei și o treime din Irak.

Ca urmare, ISIS strânge sute de milioane de dolari anual, din comerț, agricultură, comisioane luate de la cei care primesc bani din străinătate și chiar de la cei care sunt plătiți de guvernele care luptă împotriva organizației.

Chiar dinainte de a câștiga teritorii, Statul Islamic a extorcat afaceri din regiunile pe care acum le ocupă. Un thinktank american, Rand Corporation estima că grupul acumulase 875 milioane de dolari înainte de a ocupa Mosul, al doilea oraș ca mărime din Irak, în iunie 2014.

Odată cu creșterea în dimensiuni a califatului, ISIS și-a diversificat sursele de venituri, prin confiscări și spolierea băncilor, bazelor militare și a caselor oficialilor guvernamentali. În fiecare provincie, organizația a înființat birouri de valorificare a „prăzilor de război”, care vinde populației bunurile confiscate. Membrii ISIS pot cumpăra produsele la jumătate de preț.

În ultimul an, taxele și confiscările au adus probabil venituri similare ISIS cu cele din comerțul cu petrol, potrivit estimărilor publicate de Financial Times.

Veniturile din petrol, care merg direct la liderii de top ai organizației, sunt estimate la peste 450 milioane de dolari în ultimul an.

Pentru mai multe detalii, consultați articolul FT.