Parlamentari ruși cer ca cineva să fie tras la răspundere pentru „sutele” de morți din ajunul Anului Nou.

UPDATE

Bilanțul loviturii ucrainene din seara Anului Nou asupra unei clădiri unde staționau soldați ruși la Makiivka, în estul Ucrainei, a urcat la 89 de morți, a anunțat marți seară Ministerul rus al apărării.

++++

Furia e în creștere în Rusia din cauza unui atac devastator ucrainean asupra unor cazărmi ale armatei ruse, atac care ar fi putut duce la moartea a sute de trupe rusești recent mobilizate, relatează Kyiv Post.

Mai mulți parlamentari ruși au cerut o anchetă asupra incidentului, unul dintre ei solicitând dosare penale împotriva oricui „a permis concentrarea personalului militar într-o clădire neprotejată”.

Atacul ucrainean a vizat un punct de desfășurare temporar în orașul Makiivka, ocupat de ruși, din estul Ucrainei, în ajunul Anului Nou. Se pare că au fost utilizate rachete Himars furnizate de SUA. Autoritățile ruse susțin că au fost lansate șase astfel de rachete, apărarea rusă reușind să doboare două dintre ele.

Makiivka e situat aproape de orașul Donețk.

Ministerul rus al apărării a anunțat că 63 de militari au fost uciși în atac, dar Ucraina, precum și surse ruse consideră că numărul real al morților este mai aproape de 400.

Chiar și cifra mai mică ar reprezenta cea mai mare pierdere de vieți recunoscută de Kremlin de când a început invazia în februarie anul trecut. 

Senatorul rus Grigori Karasin a cerut „o analiză internă strictă” a evenimentelor, precum și  împotriva Ucrainei.

Deputatul Serghei Mironov a declarat că „toate autoritățile care nu au asigurat nivelul adecvat de securitate” ar trebui să răspundă penal. 

„După zece luni de război, este periculos și criminal să consideri inamicul un prost care nu vede nimic”, a adăugat el.

Criticile parlamentarilor au venit după ce un număr de comentatori ruși și-au exprimat indignarea față de atac, acuzând comandanții de rang superior ai Rusiei că nu au învățat din greșelile trecute.

Fostul lider separatist rus Igor Strelkov a spus că trupele, formate în mare parte din ruși mobilizați, erau staționate într-o clădire neprotejată care a fost „aproape complet” distrusă, deoarece muniția depozitată în incintă s-a detonat în timpul atacului.

El a spus că „sute” au fost uciși și răniți.

Criticile la adresa autorităților au apărut și pe rețelele de socializare, deoarece oamenii le-au acuzat că au minimizat numărul morților.

„Dumnezeule, cine crede că sunt doar 63? Clădirea a fost complet distrusă", a scris o rusoaică Nina Vernih, pe cea mai mare rețea de socializare a țării, VKontakte.

Un anunț pe rețeaua de socializare i-a îndemnat pe ruși să adune haine, medicamente și echipamente pentru cei care au supraviețuit atacului.

„Tot ce aveau mobilizații asupra lor a rămas sub dărâmături”, se arată în anunț.

Un altul a spus că locuitorii din patru dintre orașele regiunii – Samara, Toliatti, Sizran și Novokuibișevsk – se vor aduna marți pentru a jeli moartea soldaților.