Damascul va trebui să se ocupe de reîntoarcerea refugiații sirieni în țară fără represalii și să demareze un proces politic credibil, relatează Euronews.

Liga Arabă a readmis Siria în organizație, după ce a expulzat-o în urmă cu 12 ani din cauza represiunii dure a revoltelor implementate de președintele Bashar al-Assad. Decizia a venit de la miniștrii de externe ai Ligii în cadrul unei ședințe de urgență convocate la Cairo, explicând că readmisia Siriei trebuie să respecte anumite condiții.

Ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry, a spus că "toată lumea este convinsă că singura modalitate de a rezolva criza din Siria este soluția politică, care vine în totalitate din interiorul țării, fără nicio interferență externă".

Damascul va trebui acum să respecte anumite condiții, printre care întoarcerea refugiaților sirieni fără represalii, un proces politic credibil care să conducă la alegeri și măsuri pentru a pune capăt contrabandei cu droguri din Siria către țările vecine.

Decizia are efect imediat, potrivit televiziunii panarabo-saudite Al-Arabiya. Summitul a fost precedat de o întâlnire la Jeddah, pe 15 aprilie, când țările din Consiliul de Cooperare din Golf, Egipt, Iordania și Irak au discutat despre posibilitatea unei invitații pentru Siria, care ar putea să-și reia imediat participarea la reuniunile Ligii Arabe.

Siria a fost suspendată la începutul revoltei, care s-a transformat apoi în conflict. Rebelii și sirienii strămutați își exprimă opoziția.

Decizia Ligii Arabe de a readmite Siria în rândurile sale, după ce a fost suspendată de mai bine de un deceniu, a fost criticată de SUA, Marea Britanie și rebelii sirieni.

Potrivit miniștrilor de externe din 13 din cele 22 de țări membre ale Ligii Arabe - prezenți la întâlnirea de la Cairo, în care Siria a fost readmisă în grup - redeschiderea ușilor lui Assad este motivată de necesitatea de a pune capăt războiului civil sirian, crizei refugiaților și traficului de droguri.

Sirienii care locuiesc în provincia nordică Idlib, controlată de rebeli, și-au exprimat opoziția, acuzând țările arabe că legitimează regimul președintelui Bashar al-Assad și compromit viitorul lor.

Abdul Salam Yousef, un sirian strămutat, spune că este șocat: "A fost o lovitură grea pentru noi, sirienii, care trăim în lagărele din nord. În loc să ne ajute să părăsim aceste "rezerve", unde suferim și trăim în durere, liderii arabi au curățat mâinile criminalilor și ucigașilor de sângele nostru".

Rashad al-Deek este și el strămutat: "Nu am beneficiat de faptul că regimul nu era în Liga Arabă, așa că ce se va întâmpla dacă face parte din ea? Nu înseamnă nimic pentru noi, pentru că suntem strămutați și forțați să părăsim orașele noastre".

Aderarea Siriei la Liga Arabă a fost revocată în 2011, când președintele Bashar al-Assad a ordonat o represiune a protestatarilor: o criză care a aruncat țara într-un război civil care a ucis de atunci aproape jumătate de milion de oameni. Aproximativ 23 de milioane de persoane au fost strămutate.

Sursa: RADOR