Guvernul Olandei a trimis în România o misiune de evaluare care să verifice stadiul îndeplinirii criteriilor necesare pentru aderarea la spațiul Schengen, au declarat pentru G4Media surse oficiale.

Misiunea este formată din experți și va dura până la sfîrșitul acestei săptămâni.

Misiunea olandeză a venit la București la invitația României. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe 21 octombrie că ministrul de Interne Lucian Bode l-a invitat în România pe omologul său olandez de Interne pentru a verifica îndeplinirea condițiilor de aderare la Schengen.

Invitația a venit în contextul în care Olanda nu a participat la misiunea UE de verificare de din octombrie, iar premierul olandez Mark Rutte a declarat că respectiva misiune este ”limitată” și nu a atins toate subiectele.

Potrivit informațiilor G4Media, misiunea de evaluare a Olandei se concentrează pe aspecte precum modalitatea de acordare a vizelor, protecția datelor și schimbul de informații dintre autoritățile române și cele din restul statelor membre UE.

Comisia solicită Consiliului să ia fără întârziere decizia necesară pentru a permite Bulgariei, României și Croației să participe pe deplin la spațiul Schengen.

Comisara pentru afaceri interne Ylva Johannson a declarat că cele trei state sunt pregătite să facă parte din spațiul Schengen.

Ea s-a referit la rezultatele foarte bune ale misiunilor voluntare efectuate în octombrie în România și Bulgaria de către experți ai Comisiei, Frontex și din mai multe state membre.

Ylva Johansson: E timpul să spunem ”Bine ați venit” în Schengen României, Bulgariei și Croației

Mai mult pe EurActiv »