Liderii țărilor G7 au dat tonul summitului lor, ce are loc timp de trei zile în Bavaria, fiind consacrat pe larg războiului din Ucraina.

Statele din Grupul celor șapte cele mai industrializate țări din lume au anunțat noi sancțiuni împotriva Moscovei și au lansat un apel la unitate într-un prim semnal de susținere pentru Ucraina al reuniunii G7 care a început la miezul zilei în Alpii bavarezi, notează Agerpres, citând agenții de presă internaționale.

„Împreună, G7 va anunța că vom interzice importurile de aur rusesc, o sursă de export majoră pentru Rusia, ceea ce o va priva de miliarde de dolari”, a indicat pe Twitter președintele american Joe Biden.

În așteptarea unui anunț colectiv la finalul reuniunii marți, Washingtonul, Londra, Ottawa și Tokyo au și anunțat deja un embargo asupra aurului nou extras în Rusia, fără a-l viza pe cel deja vândut.

„Aceste măsuri îi vor lovi direct pe oligarhii ruși și vor ataca mersul mașinii de război a lui Putin”, a asigurat premierul britanic Boris Johnson, în timp ce Rusia a exportat aur în valoare de aproape 15 miliarde de euro în 2021, potrivit Downing Street.

Franța este favorabilă acestei măsuri, a anunțat Palatul Elysee, dar a cerut „o coordonare” a G7 în prealabil.

Aurul „este un export-cheie, o sursă de venituri cheie pentru Rusia în ceea ce privește capacitatea sa de a face tranzacții în sistemul financiar mondial”, a spus un oficial american.

Exporturile de aur rusesc au reprezentat anul trecut aproape 15 miliarde de euro, iar oligarhii ruși acumulează lingouri de aur pentru a amortiza impactul sancțiunilor financiare occidentale, a explicat guvernul britanic.

Dar guvernul ucrainean cere mai multe sancțiuni, după noi lovituri rusești asupra Kievului duminică dimineață, un act de „barbarie”, așa cum a denunțat Joe Biden. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va interveni la summitul G7 luni prin videoconferință.

Potrivit unei surse guvernamentale germane, liderii G7 au avut de altfel o discuție calificată drept "constructivă" asupra unei posibile plafonări a importurilor de petrol rusesc.

Andrii Iermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că atacurile aeriene care au lovit duminică Kievul arată că este nevoie de sancțiuni mai agresive împotriva Rusiei.

„G7 trebuie să răspundă loviturilor rusești de astăzi asupra Kievului. Sancțiunile trebuie să fie mai agresive. Un embargo asupra aurului este un lucru bun, dar un embargo asupra gazelor rusești este indispensabil în noua serie de sancțiuni europene”, a subliniat el pe Telegram.

În fața unui risc de "oboseală", evocat de Boris Johnson din partea Occidentului, președintele american a lansat un nou apel la unitate a G7 și NATO în fața Moscovei.

Vladimir Putin spera „ca, într-un fel sau altul, NATO și G7 să se divizeze. Dar noi nu am făcut-o și nu o vom face”, a asigurat Biden înaintea unei întrevederi cu cancelarul german Olaf Scholz.

În timp ce trupele rusești progresează în Donbas, Boris Johnson și Emmanuel Macron au „convenit că este un moment critic pentru evoluția conflictului și că este posibil să se schimbe cursul războiului”, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului britanic.

Premierul britanic l-a avertizat totuși pe președintele francez împotriva tentației unei soluții negociate "acum" în Ucraina, ceea ce ar risca să prelungească "instabilitatea mondială".

Acest conflict și repercusiunile sale vor ocupa o mare parte din discuțiile G7 până marți, împreună cu primele discuții duminică consacrate turbulențelor economice mondiale, amenințărilor legate de o penurie alimentară, inflație galopantă și de o criză energetică.

Joe Biden vrea de asemenea să demonstreze aliaților săi că rezistența în fața Rusiei și în fața Chinei sunt obiective complementare și nu opuse.

G7 vrea în special să contracareze China și „noile sale drumuri ale mătăsii”, investind masiv în infrastructurile țărilor defavorizate în Africa, Asia și America Latină, un proiect despre care liderii vor discuta duminică.

Liderii Indoneziei, Indiei, Senegalului, Africii de Sud și Argentinei au fost de altfel invitați la acest summit anual, în timp ce țările G7 încearcă să extindă frontul democrațiilor unite împotriva amenințării unui bloc format de Rusia și China, notează Boursorama.

Aceste economii emergente sunt de asemenea expuse în mod special riscului de penurii alimentare, exploziei costurilor la energie, agravate de războiul în Ucraina și de criza climatică.

Militanții pentru schimbările climatice așteaptă de la G7 progrese concrete, între care „planificarea” eliminării complete a energiilor de proveniență fosilă. Greenpeace intenționează să reamintească această urgență desfășurând un banner pe vârful alpin Zugspitze, care domină Elmau.

Discuții bilaterale completează sesiunile, începând cu întâlnirea dintre Olaf Scholz și Joe Biden, ambii lideri aflați în poziții dificile în propriile lor țări.

Cancelarul german mizează pe această reuniune a G7 pentru a-și reface popularitatea, în scădere în ultimele luni, în absența afișării unui sprijin ferm pentru Ucraina.

Președintele american face față unei Americi și mai fracturate după adoptarea dreptului la avort de către Curtea Supremă, într-o țară lovită din plin de o puternică inflație.

Francezul Emmanuel Macron a eșuat în urmă cu o săptămână în obținerea unei majorități absolute și va trebui să se alieze cu alte partide, obligație inedită pentru el. Cât despre premierul Johnson, a cărui poziție este fragilizată de scandalul 'Partygate', el și-a văzut în această săptămână partidul pierzând două alegeri locale.