G7 acuză Rusia că "pune în pericol regiunea" și cere ca ea "să redea imediat proprietarului suveran legitim, Ucraina, controlul total al centralei nucleare de la Zaporijie".

Grupul țărilor celor mai industrializate G7 a acuzat miercuri Rusia că "pune în pericol" regiunea ucraineană din jurul centralei nucleare de la Zaporijie ocupată de trupele ruse și a cerut restituirea "imediată" a centralei Ucrainei, relatează La Tribune.

"Cerem ca Rusia să predea imediat proprietarului său suveran legitim, Ucraina, controlul total al centralei nucleare de la Zaporijie", scrie G7 într-un comunicat publicat de Germania, care asigură președinția grupului: "Controlul continuu al centralei de către Rusia pune în pericol regiunea".

Personalul ucrainean care exploatează centrala nucleară de la Zaporijie trebuie să se poată achita de funcțiile sale fără a fi supus la amenințări sau presiuni", mai apreciază G7.

Grupul se declară de asemenea "profund îngrijorat de amenințarea gravă" pe care armata rusă o face să planeze asupra "securității" instalațiilor nucleare ucrainene.

Ocuparea lor de către trupele Moscovei "crește considerabil riscul unui accident sau al unui incident nuclear" și "pune în pericol populația Ucrainei, a statelor vecine și a comunității internaționale", potrivit aceleiași surse. 

Cea mai mare centrală nucleară din Europa e într-o situație "extrem de periculoasă"

Este "extrem de periculos": în acești termeni a alertat operatorul ucrainean Energoatom în legătură cu racordarea la Crimeea a centralei nucleare ucrainene de la Zaporijie de către forțele ruse. Acestea ocupă instalația din 4 martie și vor proceda la o reorientare a producției de electricitate care ar putea avea consecințe grave, afirmă Energoatom.

Grupând 6 din cele 15 reactoare ucrainene, centrala nucleară de la Zaporijia este cea mai mare din Europa. Situată în apropierea orașului Energodar pe fluviul Nipru, nu departe de peninsula ucraineană Crimeea (sud), ea poate alimenta patru milioane de gospodării.

Militariii ruși prezenți în centrala nucleară de la Zaporijie pun în practică programul (operatorului rus) Rosatom, care urmărește să racordeze centrala la rețelele electrice ale Crimeei", a explicat președintele Energoatom, Petro Kotin, la televiziunea ucraineană.

"Pentru a face asta, trebuie mai întâi să întrerupi liniile electrice ale centralei legate la sistemul energetic ucrainean. Din 7 până în 9 august, rușii au deconectat deja trei linii electrice. În acest moment, centrala funcționează cu o singură linie de producție, ceea ce este un mod de lucru extrem de periculos", a adăugat el. "Când ultima linie de producție va fi debranșată, centrala va fi alimentată de grupurile electrogene care funcționează cu motorină. Totul va depinde atunci de fiabilitatea lor și de stocurile de carburant", a avertizat Petro Kotin.

Bombardamente: să ataci centrale este "suicidar", critică ONU 

Centrala a fost bombardată de două ori la sfârșitul săptămânii trecute, inclusiv în proximitatea unui reactor. Kievul și Moscova s-au acuzat reciproc de aceste lovituri, fără ca vreo sursă independentă s-o poată confirma.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a agitat spectrul catastrofei de la Cernobîl. "Lumea nu trebuie să uite Cernobîlul și faptul că Zaporijie este cea mai mare centrală din Europa. Catastrofa de la Cernobîl (în 1986), a fost explozia unui reactor și centrala de la Zaporijie este dotată cu șase reactoare", a declarat el luni seara în intervenția sa video zilnică, cerând "noi sancțiuni contra statului terorist și contra întregii industrii nucleare rusești care creează amenințarea cu catastrofa nucleară".

"Orice atac contra centralelor nucleare este un lucru suicidar", a insistat luni dimineața secretarul general al ONU, Antonio Guterres. "Sper că aceste atacuri vor lua sfarșit. În același timp, sper că AIEA va putea avea acces la centrală".

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a apreciat sâmbătă "din ce în ce mai alarmante" informațiile care provin de la Zaporijie. În vreme ce trei din cele șase reactoare erau încă operaționale la începutul lui august, unul dintre ele a fost oprit în urma bombardamentelor care au avariat o linie de înaltă tensiune pe 5 august.

AIEA a declarat de mai multe ori că dorește să organizeze o inspecție la centrala de la Zaporijie. Dacă autoritățile ucrainene s-au opus inițial, considerând ca o asemenea vizită ar legitima ocupația rusească, ele s-au arătat mai puțin categorice în ultimele zile.

Șeful Energoatom acuză Rusia că a ucis un angajat

În ciuda ocupării sale de către forțele ruse, funcționarea centralei este asigurată de angajați ucraineni. "Ucrainenii controlează instalațiile reactoarelor la centrala nucleară de la Zaporijjie", a declarat luni la televiziunea ucraineană Petro Kotin, președintele Energoatom. Acesta, care cere dislocarea ocupanților ruși și crearea unei "zone demilitarizate" la locația centralei, estimează că ea este ocupată de "circa 500 de soldați și 50 de vehicule grele, tancuri și camioane".

El afirmă că "rușii au răpit circa o sută de angajați ai centralei nucleare" și că "un angajat a murit după ce a fost torturat". El a arătat de altfel că nu are "nicio informație" privind o eventuală minare a instalațiilor, dar, după părerea lui, "rușii au minat coasta din apropierea centralei nucleare" și există probabil mașini încărcate cu explozivi în apropierea primului și celui de-al doilea reactor.

Sursa: RADOR