Liderii G7 au asigurat duminică Israelul de "sprijinul lor deplin" după atacul Iranului, spunând că sunt "gata să ia măsuri" împotriva Teheranului "ca răspuns la alte inițiative destabilizatoare".

"Ne exprimăm solidaritatea și sprijinul deplin pentru Israel și poporul său și ne reafirmăm angajamentul față de securitatea sa", subliniază ei într-o declarație comună emisă la sfârșitul unei reuniuni prin videoconferință convocată de președinția italiană, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Summitul virtual a reunit liderii Statelor Unite, Canadei, Regatului Unit, Franței, Germaniei, Italiei și Japoniei, precum și pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel.

În contextul în care atacul masiv și fără precedent al Iranului asupra Israelului cu sute de drone și rachete ridică temeri cu privire la o conflagrație regională, ei "au cerut Iranului și aliaților săi să-și înceteze atacurile" și se declară "pregătiți" să ia "măsuri suplimentare acum ca răspuns la alte inițiative destabilizatoare".

"Prin acțiunile sale, Iranul (...) riscă să provoace o escaladare regională incontrolabilă", au spus ei. "Acest lucru trebuie evitat", se mai atrage atenția în comunicat.

Atacul a survenit la mai mult de șase luni de la începerea ofensivei Israelului în Fâșia Gaza împotriva aliatului Iranului, gruparea palestiniană Hamas, care a amplificat și mai mult tensiunile dintre cele două țări inamice.

Și Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit, prilej pentru Iran pentru a susține - prin vocea ambasadorului său - că "nu a avut de ales decât să-și exercite dreptul la autoapărare".

"Consiliul de Securitate nu și-a îndeplinit datoria de a menține pacea și securitatea internaționale", nereușind să condamne lovitura de la 1 aprilie împotriva consulatului iranian din Damasc și, "în aceste condiții, Republica Islamică Iran nu a avut altă opțiune decât să-și exercite dreptul la autoapărare", a declarat ambasadorul iranian la ONU, Amir Saeid Iravani, dând asigurări că Teheranul nu dorește o escaladare, dar că va răspunde la "orice amenințare sau agresiune".

Biden afirmă că SUA au ajutat Israelul să doboare „aproape toate” rachetele Iranului

Președintele Joe Biden a declarat că Statele Unite au ajutat Israelul să doboare „aproape toate” dronele și rachetele lansate în cursul atacului de sâmbătă al Iranului, relatează Newsweek, preluat de Rador Radio România.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au precizat că în cursul atacului Iranul a lansat spre Israel peste 200 de drone și rachete, printre acestea numărându-se peste 10 drone cu bombe, urmate de un val de rachete de croazieră și balistice.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, amiralul Daniel Hagari, a subliniat că, deși Iranul a lansat sute de drone și rachete, majoritatea au fost interceptate. A fost lovită cel puțin o bază IDF din sudul Israelului, iar un copil a fost rănit.

Teheranul amenințase că va lansa o ofensivă asupra Israelului în urma unui atac din această lună al Israelului soldat cu distrugerea unui consulat iranian din Siria și cu moartea a 12 oameni, printre care s-au numărat doi importanți generali iranieni și cinci funcționari.

Teheranul amenințase că va lansa o ofensivă asupra Israelului în urma unui atac din această lună al Israelului soldat cu distrugerea unui consulat iranian din Siria și cu moartea a 12 oameni, printre care s-au numărat doi importanți generali iranieni și cinci funcționari.

 Zelenski cere un răspuns global "unit" la "teroarea" din partea Iranului și Rusiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică un răspuns global "hotărât și unit" la "teroarea" Iranului și Rusiei, condamnând atacul Teheranului asupra Israelului, relatează La Libre Belgique.

"Ucraina condamnă atacul Iranului asupra Israelului cu folosirea de drone și rachete Shahed", a scris el pe X (fostul Twitter), cerând să se facă totul pentru a evita o "escaladare" în Orientul Mijlociu. "În Ucraina, cunoaștem foarte bine oroarea unor atacuri similare ale Rusiei, care folosește aceleași drone Shahed și rachete rusești, aceleași tactici de atacuri aeriene masive", a adăugat el, referindu-se la aceste drone de fabricație iraniană.

"Acțiunile Iranului amenință întreaga regiune și întreaga lume, la fel cum acțiunile Rusiei amenință cu un conflict mai larg, iar colaborarea evidentă dintre cele două regimuri pentru răspândirea terorii trebuie abordată cu un răspuns hotărât și unit din partea lumii", a spus el.

"Este esențial ca Congresul american să ia deciziile necesare pentru a întări aliații Americii în acest moment critic", a susținut Volodimir Zelenski.

Surse: AGERPRES, RADOR RADIO ROMÂNIA