Reuniți la Karuizawa, în Japonia, membrii și-au arătat dezacordul față de acțiunile Beijingului, relatează agenția italiană Ansa, preluată de La Tribune.

Cele șapte țări au avertizat China că vor institui sancțiuni dacă Beijingul va ajuta Rusia sau va face operațiuni împotriva Taiwanului. Miniștrii afacerilor externe ai G7, reuniți la Karuizawa, în ”Alpii” japonezi, au ridicat tonul față de China, într-un comunicat publicat marți.

Reprezentanții G7 (Franța, Japonia, Statele Unite, Canada, Germania, Italia, Regatul Unit) au avertizat sever țările care ar da ajutor Rusiei în Ucraina, promițând să le facă să "plătească scump".

Ei s-au angajat să "intensifice" sancțiunile contra Rusiei și să-și sporească eforturile pentru a evita ocolirea lor de către țări terțe. Un mesaj adresat în special Chinei care nu a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia lui Vladimir Putin și este chiar bănuită de Washington că vrea să furnizeze arme armatei ruse.

Comunicatul final al reuniunii lor apreciază, pe de altă parte, drept "inacceptabilă" "retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei și amenințarea cu desfășurarea de arme nucleare în Belarus.

"În situația în care Ucraina se pregătește să lanseze o contraofensivă pentru a-și recuceri teritoriul (...), noi susținem Ucraina", a subliniat secretarul de stat american, Antony Blinken, în fața presei. 

G7 face un front unit în chestiunea Taiwanului 

Miniștrii G7 au avertizat de asemenea Beijingul contra ambițiilor sale militare în Marea Chinei de Sud și și-au subliniat poziția neschimbată față de Taiwan, în ciuda agitației legate de recentele afirmații ale președintelui francez, Emmanuel Macron. Cu ocazia vizitei sale în China la începutul lunii aprilie, șeful statului francez declarase unor instituții de presă că Europa nu trebuie să se lase prinsă în "crize care nu sunt ale ei", cu referire la Taiwan, ceea ce i-a iritat pe unii aliați ai Franței înaintea reuniunii de la Karuizawa.

"Nu există nicio schimbare în pozițiile de baza ale membrilor G7 privind Taiwanul", asigură totuși astăzi șefii dipomațiilor G7 într-un comunicat, estimând "indispensabilă" menținerea păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan. Ministrul francez al afacerilor externe, Catherine Colonna, și omologii săi s-au străduit, în cele doua zile de discuții din Japonia, să-și minimizeze divergențele și declarația lor comună adoptă un limbaj ferm față de Beijing.

Textul se referă astfel la "îngrijorările" G7 privind "expansiunea continuă și accelerată a arsenalului nuclear al Chinei", cerându-i să acționeze pentru "stabilitate printr-o mai mare transparență" privind armele nucleare. Antony Blinken a declarat că nu a văzut niciodată o "atât de mare convergență" de vederi privind China și Taiwanul din partea G7.

Fără a menționa Beijingul, declarația comună se angajează să consolideze cooperarea împotriva "coerciției economice" constând în restrângerea comerțului sau investițiilor externe în scopuri politice.

Ca răspuns, China a acuzat G7 că o "calomniază" și o "denigrează". "Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai G7 nu a ținut cont nici de poziția solemnă a Chinei, nici de fapte obiective", a deplâns situația Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al afacerilor externe marți. "S-a amestecat în treburile interne ale Chinei, a calomniat și denigrat China", a subliniat el în fața presei, exprimând "via nemulțumire" a Beijingului.

"Printre rânduri, acest comunicat este plin de aroganță, de prejudecăți și de intenția răuvoitoare de a se opune Chinei, de a-i îngrădi dezvoltarea, a subliniat el. Potrivit lui Wang Wenbin, China a protestat pe cale diplomatică față de Japonia, gazda reuniunii G7.  

G7 a adresat de asemenea un mesaj Sudanului și Afganistanului

În afară de chestiunea ucraineană și de cea taiwaneză, șefii diplomațiilor G7 s-au pronunțat în legătură cu ridicarea "imediată" a interdicției inacceptabile pentru femeile afgane de a lucra pentru organizații neguvernamentale și pentru Națiunile Unite, promulgată în această lună de guvernul taliban în Afganistan.

De asemenea, au condamnat "încălcările sistematice ale drepturilor omului ale femeilor și fetelor și discriminarea contra membrilor unor minorități religioase și etnice" de către autoritățile talibane.

În sfârșit, G7 a cerut marți oprirea "imediată" a luptelor în Sudan, unde confruntarile între armata regulată și forțele paramilitare au făcut deja 200 de morți, începând de sâmbătă. "Cerem insistent tuturor părților să pună capăt imediat violenței, să dezamorseze tensiunile și să restabilească un regim civil în Sudan", au declarat miniștrii afacerilor externe ai principalelor țări industrializate la finalul reuniunii lor din Japonia.

Sursa: RADOR