Miniștrii de Externe din Grupul celor Șapte (G7) vor discuta săptămâna viitoare, în cadrul unei reuniuni la București, modalități de a susține în continuare Ucraina în asigurarea aprovizionării sale cu energie.

"Atacurile Rusiei asupra infrastructurii civile sunt o crimă intolerabilă, inumană. (Președintele rus Vladimir) Putin poate arunca populația Ucrainei în frig și întuneric cu rachetele lui. El nu va distruge niciodată dorința lor de libertate și sprijinul nostru", a scris pe Twitter ministra germană de externe, Annalena Baerbock.

O reuniune a miniștrilor de externe din NATO urmează să aibă loc la București marți și miercuri, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Reuniunea miniștrilor de externe din G7 care a avut loc în Germania la începutul acestei luni, la inițiativa ministrului Baerbock, s-a concentrat asupra modului de a sprijini Ucraina în iarnă în fața atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice a țării.

Orașe ucrainene au fost cufundate în întuneric săptămâna aceasta după atacuri cu rachete rusești, ceea ce a cauzat una dintre cele mai grave pene de curent la nivel național.

Reuniunea Liderilor de la München are loc pentru prima dată în România

În perioada 27-29 noiembrie, Conferința de Securitate de la München organizează pentru prima dată la București, împreună cu Ministerul de externe al României, Reuniunea Liderilor de la München, anunță Ambasada Germanie.

Reuniunea Liderilor de la München are loc în perioada premergătoare Reuniunii miniștrilor de Externe ai NATO de la București din 29-30 noiembrie, la care va participa și ministra de Externe, Annalena Baerbock.

"România s-a dovedit a fi un partener european și un aliat transatlantic de încredere în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Fie că este vorba de dezvoltarea unui răspuns european la agresiunea rusă, de primirea persoanelor din Ucraina care caută protecție sau de sprijinirea exportului de cereale ucrainene, România a fost și continuă să fie de încredere. Acest lucru este valabil mai ales în ceea ce privește politica de securitate: România este extrem de importantă pentru găzduirea trupelor internaționale și pentru securizarea flancului sud-estic al teritoriului nostru NATO. Mă bucur că acest rol important al României, precum și însemnătatea sporită a regiunii Mării Negre sunt tot mai mult recunoscute pe scena internațională. Acest lucru este evidențiat și de faptul că, în zilele următoare, România va găzdui Reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO, precum și Reuniunea Liderilor de la München, un eveniment la nivel înalt al Conferinței de Securitate de la München. În acest context, ne bucurăm să îl întâmpinăm în România și pe președintele Conferinței de Securitate de la München, ambasadorul Christoph Heusgen", a declarat ambasadorul german Peer Gebauer.

La Reuniunea Liderilor de la München, aproximativ 75 de reprezentanți guvernamentali de rang înalt și experți în politică externă și de securitate sunt așteptați să discute despre consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și despre alte probleme de securitate din regiune.

Printre participanții din Germania se va număra ministrul pentru însărcinări speciale și șeful Cancelariei Federale, Wolfgang Schmidt. Din partea României, vor fi prezenți președintele Klaus Werner Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și ministrul de externe Bogdan Aurescu. În urma reuniunii, va fi publicat un "Munich Security Brief", care va cuprinde principalele puncte de interes și recomandări ale conferinței.

Participanții la Reuniunea Liderilor de la München fac schimb de opinii cu privire la provocările actuale în materie de politică externă și de securitate, cu accent special pe un context regional specific. Reuniunile au loc de până la două ori pe an în diferite capitale din întreaga lume. Reuniunile Liderilor de la München facilitează un schimb deschis și interactiv între factorii de decizie la nivel înalt și experți din întreaga lume.