Gazprom furnizează gaz Europei, în tranzit prin Ucraina, în volum de 25,1 milioane de metri cubi pe zi prin stația de măsurare a gazelor (GIS) "Sudja", conform agenției de presă Tass.

Cererea de pompare a gazelor prin Sohranivka a fost respinsă de către partea ucraineană, a declarat jurnaliștilor un reprezentant al Gazprom. Astfel, pe 19 ianuarie, tranzitul prin Ucraina a scăzut cu aproape un sfert.

"Gazprom va livra gaz rusesc, pentru tranzit pe teritoriul Ucrainei, în cantitatea confirmată de partea ucraineană prin GIS "Sudja" - în volum de 25,1 milioane de metri cubi pe 19 ianuarie.

Cererea pentru GIS "Sohranivka" a fost respinsă" - a spus acesta. Astfel, scăderea tranzitului prin Ucraina a fost, pe 19 ianuarie, de 23%. Miercuri, 18 ianuarie, volumul de pompare a fost de 32,6 milioane de metri cubi. Anterior, pe site-ul operatorului GTS al Ucrainei (OGTSU) a anunțat că tranzitul de gaze prin teritoriul Ucrainei pe 19 ianuarie s-ar putea ridica la aproximativ 24,4 milioane de metri cubi. Linia de tranzit prin Ucraina rămâne singura rută de livrare a gazelor rusești către țările din Europa de Vest și Centrală.

Pomparea prin gazoductul "Nord Stream" a fost complet oprită. Furnizarea de gaze prin "Turkish Stream" și "Blue Stream" sunt destinate Turciei și țărilor din sudul și sud-estul Europei.

sursa: RADOR