Sistemele de rachete Iskander, desfășurate în regiunea rusă Kaliningrad, vor fi orientate asupra instalațiilor antirachetă din Europa, susține general-colonelul Vladimir Șamanov, președintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat.

Rachetele Iskander, desfășurate recent în enclava rusă între Polonia și Lituania, "vor fi îndreptate împotriva obiectivelor care perturbă echilibrul de forțe și care au fost instalate sau urmează să fie instalate în viitorul apropiat în cadrul așa-numitului scut de apărare antirachetă", a declarat, în cadrul unui interviu televizat, Șamanov, relatează agenția Interfax.

Șamanov a lăudat precizia rachetelor Iskander, precizând că abaterea de la țintă nu este mai mare de un metru.

El susține că amplasarea rachetelor în enclava rusă nu încalcă acordurile dintre foștii președinți Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan: "Acestea sunt arme extrem de eficiente, în deplină concordanță cu parametrii stabiliți de acordurile privind rachetele cu rază medie și scurtă de acțiune".

Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), semnat la 8 decembrie 1987, la Washington, de către Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan, prevede că Rusia și SUA nu vor produce, testa și desfășura rachete balistice și de croazieră la sol, cu o rază de acțiune între 500 și 5.500 km.

Conform datelor oficiale, Iskander-M, amplasată în urmă cu două săptămâni în Kaliningrad, are o rază de acțiune de până la 500 km.

Prin amplasarea rachetelor în Kaliningrad, Moscova încearcă să pună presiune asupra occidentalilor pentru a obține concesii în negocierile privind conflictele din Siria și Ucraina, susține ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius.