Sistemele de rachete Iskander, desfășurate în regiunea rusă Kaliningrad, vor fi orientate asupra instalațiilor antirachetă din Europa, susţine general-colonelul Vladimir Şamanov, preşedintele Comisiei de Apărare din Duma de Stat.

Rachetele Iskander, desfăşurate recent în enclava rusă între Polonia şi Lituania, "vor fi îndreptate împotriva obiectivelor care perturbă echilibrul de forțe și care au fost instalate sau urmează să fie instalate în viitorul apropiat în cadrul așa-numitului scut de apărare antirachetă", a declarat, în cadrul unui interviu televizat, Șamanov, relatează agenţia Interfax.

Şamanov a lăudat precizia rachetelor Iskander, precizând că abaterea de la ţintă nu este mai mare de un metru.

El susţine că amplasarea rachetelor în enclava rusă nu încalcă acordurile dintre foştii preşedinţi Mihail Gorbaciov şi Ronald Reagan: "Acestea sunt arme extrem de eficiente, în deplină concordanță cu parametrii stabiliți de acordurile privind rachetele cu rază medie și scurtă de acțiune".

Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare (INF), semnat la 8 decembrie 1987, la Washington, de către Mihail Gorbaciov și Ronald Reagan, prevede că Rusia și SUA nu vor produce, testa și desfășura rachete balistice și de croazieră la sol, cu o rază de acțiune între 500 și 5.500 km.

Conform datelor oficiale, Iskander-M, amplasată în urmă cu două săptămâni în Kaliningrad, are o rază de acțiune de până la 500 km.

Prin amplasarea rachetelor în Kaliningrad, Moscova încearcă să pună presiune asupra occidentalilor pentru a obţine concesii în negocierile privind conflictele din Siria şi Ucraina, susţine ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius.