Trupele speciale ucrainene au fost antrenate încă din 2016 de trupele speciale ale NATO, susține un general polonez.

''Trupele speciale ucrainene au fost antrenate deja din 2016 de trupele speciale ale NATO. Obiectivul a fost cel de a crea o mișcare partizană: se conștientiza puternic că, mai devreme sau mai târziu va avea loc o invazie a Rusiei'', dezvăluie Mieczyslaw Biniek, generalul polonez care a fost comandant strategic adjunct al NATO și care a luptat alături de americani în Iran, Afganistan și Siria, într-un interviu acordat publicației italiene La Repubblica, preluat de Il Sole24Ore.

''Nu pot intra în detalii'', a spus Biniek, ''dar unul dintre multele antrenamente a avut ca temă chiar ''operațiuni secrete în teritoriile ocupate''.

Specialiștii NATO ''au ascuns peste tot stații radio, muniție, explozibili'', i-au învățat pe ucraineni ''cum să se miște, să se organizeze, cum să comunice''. Oamenii de la Kiev ''au fost instruiți cu cele mai moderne mijloace de luptă, riguros defensive: obuziere, sisteme antiaeriene și antirachetă. Și una dintre baze a fost, de exemplu, la Yavorov, lângă Lviv, care nu întamplător a fost bombardată de ruși în primăvară''.

NATO, conform reconstrucției lui Biniek, a creat celule partizane "adormite" ascunse printre civili. De aceea ucrainenii au fost atât de pregătiți, atât de eficienți. Și nu doar acolo. La Novofedorivka, baza aeriană din Crimeea, au existat doar două momente posibile pentru a lovi atât avioanele, cât și piloții și au atacat într-unul dintre aceste intervale. Cineva le-a dat informația în timp real: un partizan.

De asemenea NATO i-a învățat pe ucraineni să folosească ''Battlefield Management System'', BMS, o metodă de a integra spioni, sateliți și alte mijloace de comunicare și de a lovi ținte în timp real''. Așa se explică, conchide generalul polonez Biniek, de ce ucrainenii ''i-au ucis, de exemplu, la începutul războiului pe toți acei generali ruși''.

*****

NATO: ''Trebuie să fim pregătiți să sprijinim Ucraina pentru o lungă perioadă de timp''

''Trebuie să fim pregătiți să sprijinim Ucraina pentru o lungă perioadă de timp, știu că acest sprijin va avea un preț, multe țări se confruntă cu creșterea costului vieții'', 'însă ''dacă îi permitem lui Putin să câștige, va trebui să plătim un preț și mai mare'', iar consecințele ar fi ''dezastruoase'', a declarat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vorbind la cea de-a 68-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a NATO, în desfășurare la Madrid, notează Il Fatto Quotidiano.

*****

Letonia intenționează să elimine limba rusă din disciplinele școlare

Ministerul educației din Riga a anunțat că limba rusă nu va mai fi predată în școlile letone. Conform prevederilor Programului de reformă a școlii publice, începând cu anul școlar 2026/27, toate școlile din țară vor trebui să ofere predarea uneia dintre limbile țărilor Uniunii Europene sau a unei limbi străine reglementată printr-un acord bilateral în domeniul educațional. Prevederea exclude efectiv limba rusă de pe lista limbilor predate în sistemul de învățământ leton.

Potrivit celor afirmate de un reprezentant al Ministerului Educației, noile reguli vizează ''o integrare deplină a tinerilor în spațiul educațional al Uniunii Europene, precum și învățarea unei limbi europene, pentru a avea mai multe oportunități de muncă în interiorul și în afara Uniunii''.

Potrivit datelor oficiale, în anul 2021 în peste 300 de școli - aproape jumătate din instituțiile din țară - limba străină predată era rusa.

Sursa: RADOR