Fostul președinte al Georgiei Mihail Saakașvili a fost "otrăvit" cu metale grele în închisoare și ar putea muri fără un tratament adecvat, potrivit unui raport medical publicat luni de avocații săi.

În vârstă de 54 de ani, Saakașvili, liderul opoziției georgiene, a fost transferat la spital anul trecut după o grevă a foamei de 50 de zile, un protest la adresa încarcerării sale pentru abuz de putere, încarcerare pe care el o denunță drept politică.

Testele au arătat "prezența metalelor grele" în organismul lui Sakașvili, iar simptomele patologice sunt "rezultatul unei otrăviri cu metale grele", a explicat toxicologistul american David Smith, relatează AFP, preluată de EURACTIV.com.

Agenții toxici, inclusiv mercur și arsenic, au ajuns în corpul lui Saakașvili după ce acesta a fost închis, a spus Smith.

Autorii raportului, datat 28 noiembrie, susțin și că lui Saakașvili i-au fost administrate medicamente dăunătoare, fără o supraveghere medicală adecvată.

"Riscul crescut de mortalitate este iminent” fără un tratament adecvat, "care pare să fi fost refuzat sau indisponibil” în Georgia, a adăugat Smith.

Autoritățile georgiene au insistat că lui Saakșvili i se acordă îngrijire medicală adecvată.

Mariam Jișkariani, o doctoriță care a condus o echipă de medici care l-a examinat pe Saakașvili, a declarat luni pentru AFP că a fost "diagnosticat cu leziuni cerebrale și neuro-intoxicație”.

"Suferă de o serie de boli grave, care sunt incompatibile cu sistemul de detenție, conform legii georgiane”.

Tengiz Țuladze, medic în cadrul unui comitet de medici înființat de avocatul pentru drepturile din Georgia, a declarat că Saakașvili "a slăbit peste 40 de kilograme de la detenție”.

"Se pare că sistemul medical din Georgia a epuizat toate mijloacele disponibile pentru tratamentul lui Saakașvili”, a declarat el pentru postul independent Formula TV.

Saakașvili, fondatorul principalei forțe de opoziție din Georgia și președinte al acestei țări caucaziene din 2004 până în 2013, a fost condamnat în lipsă pentru abuz în serviciu la șase ani de închisoare în 2018.

A fost închis în octombrie 2021, la câteva zile după ce s-a întors în secret din Ucraina.
El a denunțat condamnarea, susținând că există în spate motivații politice.

În octombrie anul acesta, Consiliul Europei a cerut "eliberarea prizonierilor politici care se opun lui Putin în Federația Rusă și în alte țări, inclusiv a lui Mihail Saakașvili”.