Visul Georgian, partidul de guvernământ din Georgia, a anunțat joi că retrage proiectul de lege controversat privind ''agenții străini'', după două nopți de proteste violente, pe fondul criticilor că acest proiect este de inspirație rusă.

''În calitate de partid de guvernământ responsabil față de fiecare membru al societății, am decis să retragem în mod necondiționat acest proiect de lege pe care îl susțineam'', a declarat partidul Visul Georgian, într-un comunicat publicat pe site-ul său, transmit Reuters și AFP, preluate de Agerpres.

Proiectul de lege a fost ''prezentat într-o lumină proastă în mod înșelător'', adaugă formațiunea politică, menționând că va lansa consultări publice pentru "a explica mai bine" scopul acestui text.

Proiectul de lege prevedea că organizațiile georgiene care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate erau obligate să se înregistreze ca "agenți ai străinătății", în caz contrar riscând amenzi.

Protestele vor continua.

"E o rușine, liderii noștri nu ne reprezintă"

"Putin Khuylo, Bidzina Khuylo". Adunați în fața Parlamentului, manifestanții au intonat în cor acest cântec inspirat din sloganurile ucrainene ale revoluției proeuropene din 2014 și care își bat joc aici de președintele Rusiei, ca și de oligarhul și fost prim-ministrul georgian Bidzina Ivanishvili. Ici și colo, flutură imense drapele europene și georgiene în vreme ce sunt agitate bannere "Nu legii rusești". Au venit cu miile să-și arate opoziția la proiectul de lege privind "agenții străini", discutat de la începutul lunii în parlament și adoptat marți în primă lectură, relatează La Libre Belgique.

Cu această lege, toate media, platformele online și organizațiile fără scop lucrativ care primesc peste 20% din finanțări din străinătate vor fi obligate să se înscrie într-un "registru al agenților de influență străini". Ministerul justiției va putea de asemenea să deschidă o anchetă și să ceară obținerea documentelor organizațiilor declarate "agenți străini", printre care date personale potențial sensibile. Membrii acestor organizații vor avea, de asemenea, obligația să se înregistreze sau riscă până la cinci ani de închisoare.

"Ne fac ca Ianukovici în Ucraina" 

Aproape 10.000 de persoane s-au unit ca un singur om, în sunetul imnurilor georgian și ucrainean. "E o rușine, liderii noștri nu ne reprezintă, cum pot trece o asemenea lege fără a ține cont de părerea poporului?", spune supărată Nino, o studentă care s-a alăturat contestării în cursul serii împreună cu un grup de prieteni. "Nu vrem o lege rusească aici! Inima noastră este europeană și o vom dovedi. Să încerce numai să treacă legea, nu mi-e teamă să stau aici zile la rând", afirmă Ana, cu însemnele drapelului Uniunii Europene pe haină.

În mijlocul fluierăturilor și huiduielilor lansate în direcția Parlamentului, câțiva bărbați au încercat să smulgă baricadele care înconjoară impozanta clădire pentru a-i împiedica pe manifestanți să ajugă în clădire.

Noaptea, tensiunea crește și mai mult. Importante cordoane de polțiști antirevolte au fost desfășurate în jurul mulțimii. În vreme ce manifestanții strigau să li se alăture, forțele de poliție au făcut uz de un tun cu apă și de gaze lacrimogene, pentru a încerca să-i disperseze pe manifestanți, dintre care mulți nu aveau măști. "Ne fac ca Ianukovici în Ucraina, dar asta nu mă sperie, asta nu mă va face să mă mișc de aici", comentează Dachi, un tip înalt de vreo 40 de ani.

Deși câteva ciocniri între polițiști și manifestanți au făcut câțiva răniți ușor, tenacitatea mulțimii nu a scăzut, iar contestarea a durat toată noaptea în ciuda unei putenice prezențe polițienești și a mai multor arestări.

Apropiere de Moscova

Sunt cele mai importante manifestații din țară din 2019. Supranumită "legea lui Putin" pentru asemănările cu legea rusească, proiectul de lege privind agenții străini a fost promovat de Puterea Poporului. Acest grup de deputați este purtătorul de cuvânt al liniei dure antioccidentale și proruse a partidului Visul Georgian, la putere din 2012. Deputații au susținut proiectul în numele necesitătii de transparență și afirmă că ea se inspiră din legea americană privind agenții străini.

Opoziția acuză guvernul că face o apropiere de Moscova de la începutul războiului în Ucraina, în ciuda unei populații larg proeuropene și se teme că adoptarea unei asemenea legi va pune capăt perspectivei de integrare a Georgiei, în situația în care statutul de candidat i-a fost deja refuzat în iunie.

Tbilissi și-a depus candidatura la Uniunea Europeană împreună cu Ucraina și Moldova la câteva zile după invazia rusă pe teritorul ucrainean pe 24 februarie 2022. (Sursa: RADOR)

Proteste în Georgia față de legea privind media și ONG-urile

Mai mult pe EurActiv »